SKŁADNIKI
600 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w cienkie plastry (boczek lub polędwica)
1/4 główki białej kapusty, cienko psiekanej
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
olej do smażenia
na marynatę:
2 łyżki sake
1 łyżka cukru
1 łyżka mirinu
2,5 łyżki sosu sojowego
około 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego
PRZYGOTOWANIE
W misce łączymy ze sobą składniki na marynatę. Dodajemy do niej mięso i marynujemy przez około 15 minut. W międzyczasie siekamy kapustę na cienkie paski i zamaczamy na około 10 minut w zimnej wodzie by była super chrupiąca. Przed podaniem dokładnie odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim wyciągnięte z marynaty kawałki mięsa, z dwóch stron. Uważajcie aby nie spalić mięsa. Całość zalewamy marynatą i smażymy razem aż mięso połączy się z sosem i ładnie skarmelizuje.
Jeśli macie mniej czasu możecie po prostu pominąć marynowanie mięsa i podsmażyć je na rozgrzanej patelni. Gdy będzie już ładnie zarumienione zalewamy je przygotowaną wcześniej marynatą i smażymy aż do połączenia się z sosem.
Podajemy na talerzykach obok sporej ilości poszatkowanej kapusty oraz kawałka cytryny.