



SKŁADNIKI
5 kubków bulionu z kurczaka
1/4 kubka pasty hatcho miso lub aka miso
2 łyżki białej pasty miso
2 łyżki cukru
ok. 500 g mielonej wołowiny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 biała cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
ok. 1 cm imbiru, startego
1 średniej wielkości marchewka, pokrojona w dużą kostkę
ok. 200 g białej rzodkwi , pokrojonej w dużą kostkę
4 łyżki przyprawy curry
2 łyżki mąki
1 kubek czerwonego wina
PRZYGOTOWANIE
Łączymy ze sobą bulion, oba rodzaje miso oraz cukier, a następnie dokładnie ze sobą łączymy (możecie w tym celu użyć blendera). Odstawiamy.
Mięso doprawiamy solą oraz połową łyżeczki czarnego pieprzu, mieszamy i odstawiamy.
Masło oraz olej rozgrzewamy w dużym garnku na wysokim ogniu. Gdy jest już gorące wrzucamy cebulę, czosnek oraz imbir i smażymy aż do zeszklenia cebuli. Następnie dorzucamy mięso i smażymy, cały czas mieszając aż do zbrązowienia.
Dodajemy marchew oraz rzodkiew i mieszając smażymy przez 30 sekund. Całość zasypujemy 3 łyżkami przyprawy curry i smażymy kolejne 30 sekund. Dodajemy mąkę i znów smażymy, cały czas mieszając przez kolejne 30 sekund. Zalewamy winem i gotujemy dalej, przez około minutę.
Zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką bulionu z miso i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie przez około 35-40 minut aż płyn zmniejszy się o mniej więcej połowę. Dodajemy pozostałą łyżkę curry i połowę łyżki pieprzu i mieszamy do połączenia. Gotujemy przez kolejne 10 minut.
Podajemy z ryżem oraz piklami fukujinzuke.