Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

by Na Pałeczkach
pudding z mango

Lato zawitało już do nas w pełni przynosząc ze sobą nie tylko trudne do przeżycia upały, ale również pełen wachlarz świeżych owoców i warzyw. Z owoców może średnio skorzystałyśmy przygotowując ten przepis, bo uciekłyśmy się do wygodnego i przygotowanego za nas musu z mango.. ale na pewno taki deser świeżo wyciągnięty z lodówki ukoi zszargane zbyt dużym nasłonecznieniem nerwy ;) Dziś bowiem zapraszamy Was na niezwykle prosty przepis na bhapa doi czyli jogurtowy pudding z mango.

pudding z mango

Być może kojarzycie już tę potrawę z naszego bloga, pojawiła się już bowiem w wersji malinowej. Jeśli nie pamiętacie, to szybciutko przypomnimy, że jest to deser pochodzący z kuchni bengalskiej i w swojej najprostszej wersji składać się może z tylko dwóch składników. Jest on troszkę uproszczoną wersją innego deseru wykonywanego z jogurtu czyli mishti doi, w którym to mleko poddawane jest procesowi fermentacji przez noc. Być może kiedyś dopadnie nas natchnienie aby i ten przepis Wam zaprezentować, na razie jednak musi Wam wystarczyć ta jego banalnie prosta odmiana. Co wcale nie oznacza, że jest ona mniej smakowita!

pudding z mango

Naprawdę nie oszukujemy Was z prostotą tego przepisu. Tak właściwie jedynym momentem, w którym możecie poczuć, że Wasze kulinarne serce bije mocniej z wrażenia to ten, kiedy przygotować należy kąpiel wodną. Reszta polega głównie na zmieszaniu pulpy, jogurtu oraz reszty składników w odpowiednich proporcjach i rozlanie tak powstałej mieszanki do żaroodpornych pojemników. Banalna sprawa, prawda? Korzystajcie więc z zaoszczędzonego czasu i cieszcie się zarówno odświeżającym deserem jak i słodkim (być może) urlopowym nic-nie-robieniem na leżaku. A  jeśli pracujecie, to wyciągnijcie pudding z mango z lodówki, zamknijcie oczy i rozkoszujcie się tym cudownym smakiem choćby przez 5 minut.

pudding z mango

pudding z mango

Bhapa aam doi • Jogurtowy pudding z mango • ভাপা আম দই

Drukuj
Porcje: 6 porcji
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

200 ml jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego

150 ml śmietanki kremówki

100 ml mleka skondensowanego

około 150 g pulpy  mango

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku delikatnie rozbijamy jogurt za pomocą trzepaczki aby osiągnąć jak najbardziej aksamitną konsystencję. Dodajemy do niego śmietankę, mleko skondensowane oraz pulpę z mango. Dokładnie mieszamy, a następnie rozlewamy do 6 żaroodpornych pojemników.

W międzyczasie podgrzewamy wodę w czajniku aby przygotować kąpiel wodną. Pojemniki z deserem układamy na wysokiej blaszce do której wlewamy gorącą wodę tak, aby dosięgnęła mniej więcej połowy wysokości naczyń z deserem. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Po tym czasie całość wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia nie wyciągając pojemników z wody. Ostudzony deser chłodzimy w lodówce i podajemy chłodny z dodatkową porcją pulpy z mango.

Deser w lodówce wytrzyma 3 dni.

Spróbujcie też tego! :)