Pączki mochi

by Na Pałeczkach
pączki
Piramida żywieniowa „Twin Peaks” jasno zakłada, że podstawowymi składnikami odżywczymi każdego szanującego się stróża prawa są pączki oraz placek z wiśniami, oczywiście w towarzystwie kubka dobrej kawy. Wiemy, że połączenie Azja i „Twin Peaks” brzmi trochę abstrakcyjnie, ale jako oddane fanki serialu musiałyśmy jakoś zaznaczyć ten wyjątkowy dzień w kalendarzu jakim jest powrót Twin Peaks na ekrany :) Mamy więc dziś dla Was równie wyjątkowe pączki, które na pewno towarzyszyć nam będą podczas seansu. 
Nie są to zwykłe pączki – wykonane są z kleistej mąki ryżowej i tak właściwie są połączeniem ciasteczek ryżowych mochi z donutem. Musimy przyznać, że ktokolwiek wpadł na pomysł połączenia tych dwóch specjałów, był geniuszem. Pierwszy raz spróbowałyśmy ich w tym roku w Japonii, w bardzo popularnej tam sieciówce specjalizującej się w pączkach – Mister Donut. Obtoczone w naszej ukochanej mące kinako, od razu skradły nasze serca i żołądki. Myślałyśmy, że przepis na nie będzie zdecydowanie bardziej skomplikowany, ale jedynym problemem jest specyficzna konsystencja ciasta. Jest ono po prostu kleiste, dlatego też do jego przygotowania polecamy użycie robota kuchennego lub też mieszanie go np. silikonową łopatką. Oprócz tego małego minusa pączki robią się błyskawicznie – nie wymagają długiego wyrabiania, ani tego by ciasto wyrosło. Pączki idealne :)
pączki
pączki
pączki

Pączki mochi • 餅ドーナツ

Drukuj
Porcje: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

baza startowa:
1/4 kubka kleistej mąki ryżowej
2 lub 3 łyżki mleka

na ciasto:
1 i 3/4 kubka kleistej mąki ryżowej
1/2 kubka mleka
2 i 1/2 łyżki masła, roztopionego
1/4 kubka cukru, najlepiej drobnego lub cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na posypkę:
1/4 kubka cukru pudru
1/4 kubka mąki kinako (np. z tego przepisu)

PRZYGOTOWANIE

Na początek łączymy ze sobą cukier puder i mąkę kinako.

Aby ciasto ładnie się połączyło musimy najpierw wykonać naszą bazę startową. W miseczce łączymy razem 1/4 kubka mąki ryżowej oraz 2-3 łyżki mleka. Podgrzewamy w mikrofali przez 10 sekund, mieszamy i podgrzewamy kolejne 10 sekund. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W misce lub misie miksera łączymy razem mąkę, mleko, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Dodajemy również bazę i zaczynamy mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Blat obsypujemy mąką ryżową i ciasto wałkujemy na wysokość 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy okręgi (jeśli chcemy możemy zrobić dodatkową dziurkę w środku na kształt oponki).

W garnku rozgrzewamy olej i kiedy jest gotowy smażymy na nim pączki, starając się nie wrzucać zbyt wielu na raz. Smażymy do uzyskania złotego koloru i odsączamy na ręczniku papierowym. Wysmażone pączki obtaczamy w przygotowanej wcześniej mieszance cukru i kinako.

Zjadamy z kubkiem gorącej kawy :)

przepis pochodzi ze strony Lady & Pups

Spróbujcie też tego! :)