SKŁADNIKI
baza startowa:
1/4 kubka kleistej mąki ryżowej
2 lub 3 łyżki mleka
na ciasto:
1 i 3/4 kubka kleistej mąki ryżowej
1/2 kubka mleka
2 i 1/2 łyżki masła, roztopionego
1/4 kubka cukru, najlepiej drobnego lub cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na posypkę:
1/4 kubka cukru pudru
1/4 kubka mąki kinako (np. z tego przepisu)
PRZYGOTOWANIE
Na początek łączymy ze sobą cukier puder i mąkę kinako.
Aby ciasto ładnie się połączyło musimy najpierw wykonać naszą bazę startową. W miseczce łączymy razem 1/4 kubka mąki ryżowej oraz 2-3 łyżki mleka. Podgrzewamy w mikrofali przez 10 sekund, mieszamy i podgrzewamy kolejne 10 sekund. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce lub misie miksera łączymy razem mąkę, mleko, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Dodajemy również bazę i zaczynamy mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Blat obsypujemy mąką ryżową i ciasto wałkujemy na wysokość 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy okręgi (jeśli chcemy możemy zrobić dodatkową dziurkę w środku na kształt oponki).
W garnku rozgrzewamy olej i kiedy jest gotowy smażymy na nim pączki, starając się nie wrzucać zbyt wielu na raz. Smażymy do uzyskania złotego koloru i odsączamy na ręczniku papierowym. Wysmażone pączki obtaczamy w przygotowanej wcześniej mieszance cukru i kinako.
Zjadamy z kubkiem gorącej kawy :)