Ciasteczka z kwiatami wiśni

by Na Pałeczkach
Ostatnio ogarnął nas mały sentymentalny nastrój, który niespecjalnie wiedziałyśmy jak zwalczyć. Dokładnie rok temu byłyśmy bowiem w Japonii, w tym niezwykłym czasie pełnym zapierających dech w piersiach kwitnących drzew wiśni. Ponieważ w tym roku jedyne co nam pozostało to pooglądanie zdjęć z tej wyprawy, postanowiłyśmy uczcić ten czas nieco inaczej. Przygotowałyśmy więc kruche maślane ciasteczka z kwiatami wiśni, które dodają im specyficznego aromatu i troszkę słoności. Domyślamy się, że zapewne ciężko będzie je zdobyć, ale za około 30 zł możecie dostać je chociażby na ebay :)
 
ciasteczka z kwiatami wiśni
Japończycy uwielbiają drzewa wiśni. Cały rok wyczekiwany jest ten moment, w którym ponownie zakwitną i będzie można znów podziwiać ich niezaprzeczalne piękno. Co roku publikowane są prognozy, tak zwane sakura zensen (桜前線), dokładnie pokazujące w jakim rejonie i w jakim czasie zakwitną wiśnie. I choć słowo określające ten coroczny zwyczaj podziwiania kwiatów czyli hanami (花見) dosłownie oznacza „patrzenie na kwiaty” (co nadaje mu dosyć szerokiego znaczenia), to w większości przypadków używane jest do określenia podziwiana właśnie kwiatów wiśni.
ciasteczka z kwiatami wiśni
ciasteczka z kwiatami wiśni
Zwyczaj ten ma już kilkaset lat tradycji i pierwszych jego oznak doszukiwać się można już w okresie Nara (710 – 784) kiedy to częściej podziwiano równie piękne kwiaty tzw. moreli japońskiej, a z czasem przyszedł czas na drzewa wiśniowe. Na całe szczęście przetrwał on do dziś i w ciągu tych trzech tygodni życia kwiatów parki zapełniają się tłumami ludzi którzy spacerują lub też urządzają sobie pikniki pod drzewami. Jeśli chodzi o pikniki to oczywiście jest w czym wybierać bowiem w tym czasie w sklepach znaleźć można specjalne limitowane edycje napojów czy przekąsek przeznaczone specjalnie na tę okazję. Dużą popularnością cieszą się też specjalne budki z jedzeniem ulicznym porozstawiane w strategicznych i najbardziej zaludnionych miejscach. Nie można też zapomnieć o sake oraz piwie ;)
 
ciasteczka z kwiatami wiśni
Oczywiście miłość Japończyków do wiśni nie ogranicza się jedynie do ich podziwiania. Jak już wspomniałyśmy zjadane są zarówno pączki kwiatów jak i jej liście, specjalnie marynowane w mieszance soli oraz octu z ume. Tak przygotowane kwiaty dodaje się do potraw (najczęściej słodkości czyli wagashi) lub też przygotowuje się z nich herbatę zalewając je po prostu wodą. Ten smak na różnych produktach określany jest mianem sakura () podczas gdy znany nam dobrze smak owoców wiśni zapisywany jest najczęściej jako cherī (チェリー). Warto sprawdzić obydwa smaki, jeśli kiedykolwiek będziecie w Japonii lub uda się Wam zdobyć jakiś smakołyk z tego kraju. 
 
ciasteczka z kwiatami wiśni

Ciasteczka z kwiatami wiśni • 桜クッキー

Drukuj
Porcje: ok. 20
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.3/5
( 3 głosy )

SKŁADNIKI

113 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej.

30 g solonych kwiatów wiśni

120 g mąki pszennej

szczypta soli

60 g cukru pudru

1 żółtko

cukier do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku przygotowujemy kwiaty wiśni. Z opakowania odkładamy niezniszczone kwiaty - te posłużą nam jako dekoracja ciastek. Te zniszczone (około 1 łyżka) zostaną posiekane i dodane do ciasta. Aby pozbyć się części soli zarówno kwiaty których użyjemy do dekoracji, jak i te uszkodzone namaczamy w wodzie przez 30 minut, w osobnych miskach. Po upływie tego czasu kwiaty do dekoracji układamy na ręczniku papierowym i delikatnie osuszamy drugą warstwą ręcznika. Odstawiamy. Resztę kwiatów wyciskamy i dokładnie siekamy.

W misce łączymy ze sobą mąkę oraz sól. Za pomocą miksera ubijamy masło aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dalej ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtko jajka. Mieszamy do połączenia składników. Powoli dosypujemy mąkę i mieszamy ją z resztą ciasta. Na sam koniec dodajemy posiekane kwiaty wiśni i całość dokładnie mieszamy. W tej postaci ciasto jest bardzo ciężko uformować, więc pozostawiamy je na godzinę w lodówce uprzednio robiąc z niego kulę i przykrywając folią. Po tym czasie będziemy w stanie zwinąć je w formę wałka o średnicy około 4 cm. Zawijamy go w folię i znów wkładamy do lodówki, tym razem na 2 godziny.

Kiedy jesteśmy już gotowi do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i obtaczamy je naokoło w cukrze - w ten sposób uzyskamy piękną ramkę z kryształków cukru :) Za pomocą noża kroimy ciasteczka o grubości około 1 cm i układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce. Na każdym z nich układamy wcześniej przygotowane kwiaty wiśni.

Pieczemy przez około 15 minut lub gdy zauważymy że brzegi brązowieją. Zostawiamy do przestygnięcia i cieszymy się ich smakiem razem z kubkiem herbaty. Najlepiej zielonej ^^

przepis pochodzi ze strony Just One Cookbook

Spróbujcie też tego! :)