SKŁADNIKI
1 i 3/4 kubka mąki pszennej
około 1 kubka cukru (ciastka są bardzo słodkie! polecamy zmniejszyć ilość cukru według uznania)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 kubka mąki migdałowej
1 kubek niesolonego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
migdały na wierzch
białko jajka
PRZYGOTOWANIE
W misce łączymy razem mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia.
W osobnej misce ubijamy razem masło, mąkę migdałową oraz sól aż do uzyskania konsystencji piasku. Ubijając dalej wbijamy jajko i dodajemy ekstrakt migdałowy. Mieszamy do połączenia składników. Dosypujemy mąkę i ugniatamy dokładnie aż do uzyskania gładkiego ciasta. Owijamy je folią i wsadzamy na przynajmniej 30 minut do lodówki.
Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i kładziemy na blachę. Każde ciasteczko dekorujemy migdałem, a wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach.