


SKŁADNIKI
10 żółtek jajek
345 g drobnego cukru do wypieków (115 + 170 + 60)
250 g masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
8 białek jajek
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego kardamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków
PRZYGOTOWANIE
W jednej misce ucieramy razem żółtka oraz 115 g cukru aż do momentu uzyskania jasnej i gęstej masy.
W drugiej ucieramy masło razem ze 170 g cukru oraz z ekstraktem waniliowym aż do uzyskania jasnej i gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywno następnie dodając pozostałe 60 g cukru.
Łączymy razem utarte żółtka oraz masło, dokładnie je ze sobą mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, a następnie białka, delikatnie łącząc je z ciastem. Masę dzielimy na równe dwie części, do jednej z nich dosypując mieszankę przypraw - cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz goździki. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o średnicy 20 cm dokładnie smarujemy masłem, a na dnie układamy wycięty kawałek papieru do pieczenia. Obsypujemy mąką, strzepując jeśli jest jej za dużo.
Na dno blachy rozlewamy około 1/3 kubka masy bez przypraw. Dokładnie rozprowadzamy na dnie, uderzając delikatnie o blat. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu zwiększamy temperaturę do 220 i przestawiamy funkcję piekarnika na grill. Pieczemy dalej aż do delikatnego zbrązowienia wierzchu ciasta. Wyciągamy z piekarnika, a jego temperaturę znów zmniejszamy pamiętając by wyłączyć grill.
Na wierzch poprzedniej masy wylewamy taką samą ilość masy w przyprawami. Znów rozprowadzamy ją równomiernie i po chwili wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut i powtarzamy czynność z grillem aby wierzch był ładnie zarumieniony.
Czynności te powtarzamy z resztą ciasta, pamiętając aby masy wykładać na siebie naprzemiennie.
Ciasto chłodzimy, wyciągamy z blachy. Podajemy pokrojone w cienkie plasterki, razem z kawą lub herbatą.