Na Pałeczkach
  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Mahua czyli smażone przekąski prosto z Chin

      Wu Ren Yuebing – Ciasteczka księżycowe z orzechami

      Matcha Panna Cotta

      Sernik matcha i nasze szóste urodziny

      Smażony udon z pak choi i kurczakiem

      Menchi katsu burger

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

      Malai kofta – wegetariańskie pulpeciki w curry

      Indyjskie pikle z bakłażana

      Tempura

      Menchi katsu burger

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Kongnamul muchim czyli przystawka z kiełków fasoli mung

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Gireum ganjang tteokbokki – chrupiące ciasteczka ryżowe w…

      Khao soi – zupa curry z makaronem

      Tofu satay – satay z tofu

      Panang curry

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Orzechowe mochi

      Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Bánh mì z imbirowym kurczakiem

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Matcha Panna Cotta

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Char siu – chińska wieprzowina barbecue

      Negima yakitori – szaszłyki z kurczaka i zielonej…

      Tofu satay – satay z tofu

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Bangbang ji czyli kurczak bang bang

      Là Qiáomài Miàn – Makaron soba na ostro

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Bangbang ji czyli kurczak bang bang

      Indyjskie pikle z bakłażana

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Tempura

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Bangbang ji czyli kurczak bang bang

      Chunjuan czyli chińskie spring rolls

      Biała rzodkiew piklowana w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Là Qiáomài Miàn – Makaron soba na ostro

      Pancakes z zieloną herbatą matcha

      Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

      Bánh mì z imbirowym kurczakiem

      Matcha Panna Cotta

      Mahua czyli smażone przekąski prosto z Chin

      Wu Ren Yuebing – Ciasteczka księżycowe z orzechami

      Sernik matcha i nasze szóste urodziny

      Khao soi – zupa curry z makaronem

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Matcha Panna Cotta

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Bibimbap

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Bindaetteok – placki z fasoli mung

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tempura

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Mahua czyli smażone przekąski prosto z Chin

      Karaage bao – Bułeczki z kurczakiem karaage

      Là Qiáomài Miàn – Makaron soba na ostro

      Smażony udon z pak choi i kurczakiem

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Bangbang ji czyli kurczak bang bang

      Chunjuan czyli chińskie spring rolls

      Khao soi – zupa curry z makaronem

      Tempura

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Bibimbap

      Fěn zhēng niú ròu – wołowina parowana w…

      Sernik matcha i nasze szóste urodziny

      Tofu satay – satay z tofu

      Guō tā dòu fǔ – tofu smażone w…

      Dubu jorim – smażone tofu w ostrym sosie

      Tempura

      Chunjuan czyli chińskie spring rolls

      Bakłażan mapo

      Dyniowe pierożki gyōza

      Matcha Panna Cotta

      Sernik matcha i nasze szóste urodziny

      Ptysie z kremem matcha

      Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

      Matcha Panna Cotta

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

  • Artykuły
    • Banchan – krótki przewodnik po koreańskich przystawkach

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
MięsoObiadPrzekąski i przystawkiTajwan

Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z przyprawą pięć smaków

by Na Pałeczkach 28 grudnia, 2017
28 grudnia, 2017
nuggetsy z kurczaka
6,4K
Święta już za nami – stoły pełne pyszności pojawią się po raz kolejny za rok, a brzuchy trochę odpoczną od (maleńkiego) przejedzenia. Zanim jednak nastąpi ten stuprocentowy odpoczynek od mniej lub bardziej ciężkostrawnych potraw pora rozpocząć przygotowania do kolejnej magicznej nocy jaka nas czeka już za kilka dni. Jeśli szukacie jakiegoś pomysłu na smaczny i bardziej treściwy posiłek na Sylwestra to zapraszamy do wypróbowania smażonego kurczaka prosto z Tajwanu :) 
Chyba każdy kraj poszczycić się może swoją wersją smażonego kurczaka, a już na pewno każdy kraj w Azji. Japończycy delektują się kara-age, Koreańczycy swoją wersją oblaną ostrym sosem, a na Tajwanie jedną z popularnych ulicznych przekąsek jest yán sū jī czyli tzw. popcorn chicken. Są to marynowane w specjalnej mieszance z dodatkiem przyprawy 5 smaków nuggetsy z kurczaka, smażone na głębokim tłuszczu, najczęściej podawane ze smażonymi listkami bazylii i przed podaniem posypywane dodatkową porcją soli i pieprzu. Tradycyjnie smażone są dwa razy – pierwszy raz w oleju o wysokiej temperaturze, aby mięso pozostało soczyste, a drugi raz w temperaturze niższej, która je gotuje. Zresztą polecamy ten sposób smażenia – być może zajmuje troszkę więcej czasu, ale rezultat jest lepszy niż gdybyśmy usmażyli mięso tylko raz. Kolejnym sekretem ich niezwykłej chrupkości jest użycie do ich obtaczania nie zwykłej mąki, a skrobi ze słodkich ziemniaków. Niestety nam nie udało się jej znaleźć więc zastąpiłyśmy ją skrobią kukurydzianą. Możecie również wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, ale rezultat może się różnić. 
Mamy nadzieję, że nasza propozycja przypadnie Wam do gustu bo nam niesamowicie smakowała :) Polecamy wykonać też mieszankę przypraw do posypywania – nie tylko poprawia smak potrawy, ale i dodatkowo podkreśla aromat mieszanki pięciu smaków. Podajemy też przepis na domową przyprawę pięć smaków, na wypadek gdyby nie udało się Wam upolować jej w sklepie :)
A nam nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam szampańskiej zabawy i cudownego, pełnego nowych przygód i odkryć (nie tylko kulinarnych) roku. Do zobaczenia niedługo! 
 
nuggetsy z kurczaka
nuggetsy z kurczaka
nuggetsy z kurczaka

Yán sū jī • Nuggetsy z kurczaka z przyprawą pięć smaków • 鹽酥雞

Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

na kurczaka:
0,5 kg mięsa kurczaka - pierś lub mięso z uda, bez kości
1 łyżeczka sosu sojowego
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 duże jajka
1 kubek wody
1/2 kubka skrobi kukurydzianej (lub ze słodkich ziemniaków)
garść świeżych liści bazylii
olej do smażenia

na mieszankę do posypywania:

1/2 łyżki białego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki proszku curry

domowa przyprawa pięć smaków:

2 łyżki pieprzu syczuańskiego
4 gwiazdki anyżu
1 cały cynamon
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
1 łyżka goździków

PRZYGOTOWANIE

Jeśli samodzielnie przygotowujemy przyprawę pięć smaków, to na samym początku musimy uprażyć wszystkie przyprawy na suchej patelni. Gdy ostygną przerzucamy je do blendera i mielimy na proszek. W szczelnym pojemniku przyprawa powinna wytrzymać do 6 miesięcy :)

W misce łączymy ze sobą sos sojowy, przyprawę pięć smaków, sól, biały pieprz oraz skrobię. Kurczaka kroimy na małe kawałki, a następnie przenosimy do miski wypełnionej marynatą. Pozostawiamy na co najmniej godzinę.

W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Jajka rozbijamy i delikatnie roztrzepujemy widelcem, a następnie łączymy z wodą. Na osobny talerzyk nasypujemy wybrany rodzaj skrobi. Kawałki kurczaka moczymy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w skrobi, strzepując delikatnie jej nadmiar. Tak przygotowane kawałki smażymy - najpierw w wyższej temperaturze (ok. 170 stopni) przez około 3-5 minut, a następnie wyciągamy z oleju na około 3 minuty. Po tym czasie smażymy kurczaka ponownie tym razem w 150 stopniach. Smażymy aż do uzyskania złotego koloru. Pod sam koniec możecie dorzucić listki bazylii lub też usmażyć je osobno - wymagają kilku sekund :)

Podajemy razem z mieszanką przypraw do smaku lub też posypane solą oraz pieprzem. Smacznego!

przepis pochodzi z książki „The Food of Taiwan: Recipes from the Beautiful Island”

 

bazyliakurczakmięsonuggetsypięć smakówpieprz syczuańskiprzyprawystreet-food
0 komentarz 1 FacebookTwitterPinterestEmail
Poprzedni post
Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe
Kolejny post
Schab chāshū

Spróbujcie też tego! :)

Char siu – chińska wieprzowina barbecue

Bangbang ji czyli kurczak bang bang

Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

Menchi katsu – japoński kotlet mielony

Yangnyeom tongdak – koreański smażony kurczak

Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

Klasyczne pierożki gyōza

Dan zai mian – makaron dan zai

Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

Kongnamul bap – ryż z kiełkami sojowymi

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Kimbap

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Bibimbap

  • Japchae – koreański makaron z warzywami

  • Klasyczne pierożki gyōza

Instagram

Polub Nas! :)

Polub Nas! :)

Japonia

Tempura

Menchi katsu burger

Tori no karaage – japoński smażony kurczak

Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

Negima yakitori – szaszłyki z kurczaka i zielonej...

Yakisoba – smażony makaron pszenny

Menchi katsu – japoński kotlet mielony

Nikuman – japońskie parowane bułeczki z mięsem

Korea

Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

Kongnamul muchim czyli przystawka z kiełków fasoli mung

Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi...

Gireum ganjang tteokbokki – chrupiące ciasteczka ryżowe w...

Bindaetteok – placki z fasoli mung

Bibimbap

Tteokbokki – Ciasteczka ryżowe w ostrym sosie

Dubu jorim – smażone tofu w ostrym sosie

Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

Chiny

Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

Mahua czyli smażone przekąski prosto z Chin

Wu Ren Yuebing – Ciasteczka księżycowe z orzechami

Bangbang ji czyli kurczak bang bang

Chunjuan czyli chińskie spring rolls

Là Qiáomài Miàn – Makaron soba na ostro

Bakłażan mapo

Naleśniki z mąki ryżowej z potrójnie orzechowym nadzieniem

Char siu – chińska wieprzowina barbecue

Tajlandia

Khao soi – zupa curry z makaronem

Tofu satay – satay z tofu

Panang curry

Guay tiew gai cheek – tajska zupa z...

Tom yum goong – zupa z krewetkami

Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem...

Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z...

Satay z wieprzowiny

Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

Indie

Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

Malai kofta – wegetariańskie pulpeciki w curry

Indyjskie pikle z bakłażana

Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

Mango lassi – napój z mango na bazie...

Pakora – warzywa smażone w mące besan

Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

Tajwan

Orzechowe mochi

Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

Sanbeigu – grzyby trzy kubki

Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki...

Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z...

Dan zai mian – makaron dan zai

Sanbeiji – kurczak trzy kubki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2020 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę
  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Mahua czyli smażone przekąski prosto z Chin

      Wu Ren Yuebing – Ciasteczka księżycowe z orzechami

      Matcha Panna Cotta

      Sernik matcha i nasze szóste urodziny

      Smażony udon z pak choi i kurczakiem

      Menchi katsu burger

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

      Malai kofta – wegetariańskie pulpeciki w curry

      Indyjskie pikle z bakłażana

      Tempura

      Menchi katsu burger

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Kongnamul muchim czyli przystawka z kiełków fasoli mung

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Gireum ganjang tteokbokki – chrupiące ciasteczka ryżowe w…

      Khao soi – zupa curry z makaronem

      Tofu satay – satay z tofu

      Panang curry

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Orzechowe mochi

      Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Bánh mì z imbirowym kurczakiem

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Matcha Panna Cotta

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Char siu – chińska wieprzowina barbecue

      Negima yakitori – szaszłyki z kurczaka i zielonej…

      Tofu satay – satay z tofu

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Bangbang ji czyli kurczak bang bang

      Là Qiáomài Miàn – Makaron soba na ostro

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Bangbang ji czyli kurczak bang bang

      Indyjskie pikle z bakłażana

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Tempura

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Bangbang ji czyli kurczak bang bang

      Chunjuan czyli chińskie spring rolls

      Biała rzodkiew piklowana w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Là Qiáomài Miàn – Makaron soba na ostro

      Pancakes z zieloną herbatą matcha

      Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

      Bánh mì z imbirowym kurczakiem

      Matcha Panna Cotta

      Mahua czyli smażone przekąski prosto z Chin

      Wu Ren Yuebing – Ciasteczka księżycowe z orzechami

      Sernik matcha i nasze szóste urodziny

      Khao soi – zupa curry z makaronem

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Matcha Panna Cotta

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Bibimbap

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Bindaetteok – placki z fasoli mung

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tempura

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Mahua czyli smażone przekąski prosto z Chin

      Karaage bao – Bułeczki z kurczakiem karaage

      Là Qiáomài Miàn – Makaron soba na ostro

      Smażony udon z pak choi i kurczakiem

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

      Bangbang ji czyli kurczak bang bang

      Chunjuan czyli chińskie spring rolls

      Khao soi – zupa curry z makaronem

      Tempura

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Bibimbap

      Fěn zhēng niú ròu – wołowina parowana w…

      Sernik matcha i nasze szóste urodziny

      Tofu satay – satay z tofu

      Guō tā dòu fǔ – tofu smażone w…

      Dubu jorim – smażone tofu w ostrym sosie

      Tempura

      Chunjuan czyli chińskie spring rolls

      Bakłażan mapo

      Dyniowe pierożki gyōza

      Matcha Panna Cotta

      Sernik matcha i nasze szóste urodziny

      Ptysie z kremem matcha

      Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

      Matcha Panna Cotta

      Tempura

      Smażony ryż ze szparagami oraz krewetkami

      Niurou guokui czyli „hełmowe” placki z nadzieniem

  • Artykuły
    • Banchan – krótki przewodnik po koreańskich przystawkach

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt