SKŁADNIKI
500 g wołowiny pokrojonej na mniejsze kawałki
4 łyżki wina ryżowego lub sake
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
2 łyżeczki oleju
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego pieprzu syczuańskiego
4 łyżeczki sosu ostrygowego
4 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
pół cebuli pokrojonej w piórka
ok. 2 cm kawałek imbiru, pokrojonego w plasterki
pół papryki zielonej
pół papryki czerwonej
PRZYGOTOWANIE
Po pierwsze - polecamy wszystkie rodzaje pieprzu na świeżo zmielić w moździerzu :)
Wołowinę marynujemy w winie, soli oraz białym pieprzu przez co najmniej 10 minut. Przygotowujemy również sos z sosu ostrygowego, sojowego, oleju sezamowego, pieprzu czarnego oraz syczuańskiego i czosnku.
Rozgrzewamy olej w woku na wysokim ogniu i smażymy wołowinę. Ściągamy z woka. Następnie na pozostały na woku olej wrzucamy imbir oraz cebulę i podsmażamy do momentu zmiękczenia. Dodajemy papryki i smażymy dalej. Po chwili dorzucamy mięso i zalewamy sosem, całość dokładnie mieszając. Pozostawiamy chwilę na woku, aż sos dokładnie otuli każdy składnik :)
Oczywiście podajemy z miseczką pełną ciepłego ryżu :)