Hēi hú jiāo niú liǔ – wołowina w pieprzu

by Na Pałeczkach
wołowina w pieprzu
Jak już może kojarzycie z jednego z naszych postów, w naszym słowniku praktycznie nie istnieje stwierdzenie „za dużo pieprzu“. Od ostatniego przepisu z Chin minęło już trochę czasu, postanowiłyśmy więc uraczyć Was kolejnym przysmakiem z tamtego rejonu. Dziś przyszła kolej na hēi hú jiāo niú liǔ – kryjące się pod tą enigmatyczną nazwą danie to nic innego jak wołowina w pieprzu, którego obecność jest dla nas oczywiście ogromnym atutem ;) Tak jak i w bułeczkach hu jiao bing, po raz kolejny królują tu trzy jego rodzaje – czarny, biały oraz syczuański. A przyznać trzeba, że połączenie to jest zdecydowanie niezwykłe :)
wołowina w pieprzu
Hēi hú jiāo niú liǔ pochodzi z prowincji Guangdong. Kuchnia tego regionu zyskała popularność na Zachodzie na początku XX wieku i w tej chwili jest chyba najbardziej popularną jej odmianą. Ze względu na gorący klimat nie używa się tam dużej ilości przypraw, co pozwala na wydobywanie naturalnego smaku składników (choć oczywiście są wyjątki, jak chociażby dzisiejsze danie). Jest równocześnie niesamowicie zróżnicowana i istnieje nawet humorystyczne powiedzenie, że mieszkańcy tamtego regionu zjedzą wszystko co lata za wyjątkiem samolotu, wszystko co się rusza za wyjątkiem człowieka oraz wszystko co pływa za wyjątkiem statku. Jest w nim pewnie pewna doza przesady, ale rzeczywiście różnorodność w wykorzystaniu rodzajów mięsa jest spora (mięso węża, ślimaków czy też na przykład…wróbla). 
Hēi hú jiāo niú liǔ tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem zielonej papryki, my jednak postanowiłyśmy trochę to danie ożywić kolorystycznie przez dodatek czerwonej :) Smak pieprzu (i idąca z nim w parze ostrość) jest tu dominujący, więc zapewne nie posmakuje osobom, które za nim nie przepadają. Choć zawsze można zaryzykować.. ;)
wołowina w pieprzu
wołowina w pieprzu

Hēi hú jiāo niú liǔ • wołowina w pieprzu • 黑胡椒牛柳

Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.9/5
( 7 głosy )

SKŁADNIKI

500 g wołowiny pokrojonej na mniejsze kawałki
4 łyżki wina ryżowego lub sake
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
2 łyżeczki oleju
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego pieprzu syczuańskiego
4 łyżeczki sosu ostrygowego
4 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
pół cebuli pokrojonej w piórka
ok. 2 cm kawałek imbiru, pokrojonego w plasterki
pół papryki zielonej
pół papryki czerwonej

PRZYGOTOWANIE

Po pierwsze - polecamy wszystkie rodzaje pieprzu na świeżo zmielić w moździerzu :)

Wołowinę marynujemy w winie, soli oraz białym pieprzu przez co najmniej 10 minut. Przygotowujemy również sos z sosu ostrygowego, sojowego, oleju sezamowego, pieprzu czarnego oraz syczuańskiego i czosnku.

Rozgrzewamy olej w woku na wysokim ogniu i smażymy wołowinę. Ściągamy z woka. Następnie na pozostały na woku olej wrzucamy imbir oraz cebulę i podsmażamy do momentu zmiękczenia. Dodajemy papryki i smażymy dalej. Po chwili dorzucamy mięso i zalewamy sosem, całość dokładnie mieszając. Pozostawiamy chwilę na woku, aż sos dokładnie otuli każdy składnik :)

Oczywiście podajemy z miseczką pełną ciepłego ryżu :)

zmodyfikowany przepis pochodzi z książek „Authentic Recipes from China” oraz „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao”

Spróbujcie też tego! :)