Gong Bao Ji Ding – Kurczak Gong Bao

by Na Pałeczkach
kurczak gong bao

Jakoś tak zwykle wypada, że kiedy próbujemy kolejnego dania z Chin to później okazuje się, że pochodzi ono z Syczuanu :) Tak też jest i w tym wypadku, bo dziś chcemy przedstawić Wam jedno z bardziej popularnych dań kuchni chińskiej z tamtego rejonu jakim z pewnością jest kurczak Gong Bao.

Czytając wdzięczny wstęp z książki z której korzystałyśmy, rozbawiła nas w pewien sposób historia znajomości autorki z tą potrawą. W skrócie – bała się ona ją spróbować przez niezbyt miłe doświadczenia wyniesione z, także u nas popularnych, restauracji chińskich. W żadnym wypadku nie negujemy tu ich walorów, bo czasem miło jest je odwiedzić :) Ale fakt, że można było aż tak zrazić się do potrawy zaintrygował nas i przed napisaniem tego posta postanowiłyśmy spróbować restauracyjnej wersji kurczaka Gong Bao. Danie było oczywiście dobre, ale rzeczywiście niezbyt wiele wspólnego miało z tym co parę dni wcześniej przygotowałyśmy samodzielnie.

kurczak gong bao

Próbując odnaleźć coś na temat genezy nazwy tej potrawy okazało się, że powstała ona dla upamiętnienia urzędnika państwowego z dynastii Qing, Ding Baozhen. Podobno często serwował to danie swoim gościom podczas pobytu w prowincji Syczuanu, której był gubernatorem. Do dania dodawał chili, ponieważ według niego ludzie z tego regionu uwielbiali jeść chili (patrząc na przepis można podejrzewać, że on sam lubił orzechy ;)). Później otrzymał on tytuł Taizi Shaobao, czy też inaczej Gong Bao – i już chyba wiadomo skąd pochodzi nazwa naszej dzisiejszej potrawy.

Jeśli jesteście ciekawi jak smakuje domowy kurczak Gong Bao to zapraszamy do wypróbowania tego przepisu :) Przy okazji polecamy też sprawdzić nasz przepis na kolejnego klasyka z chińskich knajpek – kurczaka generała Tso :)

kurczak gong bao

kurczak gong bao

Gong Bao Ji Ding • Kurczak Gong Bao • 宫保鸡丁

Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

250 g piersi kurczaka, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka wina Shaoxing lub sherry
1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)
2 łyżki oleju
1 łyżka oleju z pieprzu syczuańskiego z tego przepisu (klik!) (lub 10 ziarenek pieprzu syczuańskiego)
1-4 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki (ilość można regulować zgodnie z preferencjami)
2,5 cm imbiru pokrojonego w plasterki
10-15 suszonych chili, bez ziarenek  pokrojonych w 5 cm kawałki
3 łyżki prażonych orzechów ziemnych
1 zielona cebulka

na sos:
1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka chińskiego czarnego octu
0,5 łyżeczki wina Shaoxing
1 łyżeczka cukru
3 szczypty białego pieprzu
2 łyżki wody lub bulionu drobiowego
1 łyżeczka skrobi

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka marynujemy w winie z dodatkiem skrobi przez co najmniej 10 minut. W międzyczasie łączymy ze sobą składniki na sos. 
Po upływie 10 minut rozgrzewamy pół łyżki oleju w woku na wysokim ogniu i podsmażamy kurczaka. W połowie smażenia wyciągamy go z woka.
Następnie podgrzewamy resztę oleju wraz z olejem syczuańskim (lub na olej wrzucamy pieprz i podsmażamy minutę). Dodajemy czosnek i imbir, mieszamy dokładnie uważając by ich nie spalić. Wrzucamy chili i smażymy dalej aż poczujemy charakterystyczny ostrawy aromat. Wtedy wrzucamy mięso z powrotem do woka i chwilę podsmażamy z resztą składników. Całość zalewamy sosem i mieszamy tak by dokładnie pokrył on kurczaka. Na tym etapie dodajemy orzechy oraz zieloną cebulkę i krótko podsmażamy. Podajemy razem z ciepłym ryżem.

UWAGI

Sugerujemy wcześniejsze przygotowanie wszystkiego co potrzebne jest nam do przygotowania naszego dania, bo gdy zaczniemy smażyć nie będzie już na to czasu :)

przepis pochodzi z książki „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao” i „Authentic Recipes from China”

Spróbujcie też tego! :)