



SKŁADNIKI
1/4 kubka mąki kinako (np. z tego przepisu)
4 kubki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kubka miękkiego masła
1/2 kubka cukru brązowego
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
3/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
1/2 kubka miodu lub melasy
lukier lub barwnik do zdobienia
PRZYGOTOWANIE
W misce łączymy ze sobą mąkę kinako, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
W osobnej misce ubijamy razem masło oraz cukier, aż do uzyskania miękkiej i puszystej masy. Dodajemy przyprawy - imbir, cynamon, goździki, czarny pieprz oraz sól i mieszamy dalej aż dokładnie rozprowadzimy je w masie. Dodajemy też jajko oraz miód lub melasę. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy. Na najniższej prędkości miksera lub też łopatką mieszamy dosypując suche składniki, aż do połączenia. Tak wykonane ciasto możemy podzielić na 4 części z których formujemy płaskie dyski (ułatwi to nam późniejsze wykrawanie) i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ozdabiamy wedle uznania lukrem bądź też wybranym barwnikiem. U nas w tym roku króluje złoto :)
Smacznego!
