SKŁADNIKI
200g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki matcha
0,5 łyżeczki soli
125g cukru (możecie zmniejszyć)
2 jajka
3-4 dojrzałe banany*
2 łyżki mleka
2 łyżki rzadkiego jogurtu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kawałki białej czekolady – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiewamy mąkę, sodę, matcha oraz sól i odkładamy. Masło ucieramy razem z cukrem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy, a następnie wbijamy do niej jajka, jedno po drugim. Dokładnie mieszamy mikserem. Banany rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy maślanej razem z mlekiem i jogurtem. Mieszamy za pomocą szpatułki. Dosypujemy do niej suche składniki i delikatnie razem łączymy. Foremkę smarujemy masłem i do tak przygotowanej przekładamy nasze ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę – sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Jeśli chcecie, możecie podzielić gotowe ciasto na dwie porcje i do jednej dosypać więcej matcha lub dodać trochę barwnika. Następnie ciasto nakładamy do foremki za pomocą łyżki na zmianę – najpierw masę jasną a na to zieloną aż do napełnienia formy. W ten sposób powinniście uzyskać efekt zebry :)
UWAGI
Jeśli macie niedojrzałe banany, wystarczy wsadzić je w skórce na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Często sprawdzajcie jak wyglądają – skórka powinna być ciemna, a same banany miękkie w dotyku.