Babeczki sezamowe z pastą tahini

by Na Pałeczkach
babeczki sezamowe
Nie chcemy się za bardzo powtarzać, ale uwielbiamy sezam! Z zamiłowaniem posypujemy nim wszelkie nasze kuchenne wytwory, a pasta wykonana z sezamu jest stałym dodatkiem w naszych potrawach. Jako że zbliżają się zwykle kłopotliwe dla nas święta, postanowiłyśmy po raz kolejny postawić na nieśmiertelną i niezwyciężoną babkę! Zrezygnowałyśmy jednak z dodatku herbaty matcha, a w zamian dorzuciłyśmy troszkę pasty sezamowej. Kto chętny na babeczki sezamowe?
babeczki sezamowe
W naszej części globu sezam zwykle kojarzy się z posypką do bułek i obwarzanków, a jego użycie zwykle nie jest aż tak szerokie jak w przypadku krajów azjatyckich. Wykorzystuje się go do produkcji aromatycznego oleju, gęstych past oraz używa w całości jako dodatek zarówno do potraw słonych jak i słodkich. Ciężko oprzeć się jego orzechowemu aromatowi! Aby dodatkowo go jeszcze podbić w Azji najczęściej wykorzystywany jest sezam wcześniej uprażony na piękny złocisty kolor.
Dziś wykorzystujemy pastę tahini lub też jej bliską kuzynkę czyli azjatycką pastę sezamową. Jeśli chcecie, możecie samodzielnie ją wykonać mieląc po prostu uprażony sezam. Oprócz tego opcjonalnego kroku upieczenie babki to przysłowiowa bułka z masłem! My postanowiłyśmy zrobić kilka mniejszych babeczek, jednak można również wykorzystać dużą formę. Wydłużamy wtedy jednak pieczenie do około 40 minut.
babeczki sezamowe
babeczki sezamowe

Babeczki sezamowe z pastą tahini

Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

213 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej

ok 90 g cukru białego

160 g cukru brązowego

3 duże jajka w temperaturze pokojowej

3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżki mleka

3 łyżki pasty sezamowej

PRZYGOTOWANIE

W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Odstawiamy.

W drugiej misce ucieramy masło razem z obydwoma rodzajami cukru na puszystą i miękką masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając. Dolewamy ekstrakt waniliowy. Do masy dodajemy suche składniki w 3 porcjach, po każdym dodaniu dolewamy też jedną łyżkę mleka. Na sam koniec dokładamy jeszcze pastę sezamową i całość mieszamy aż składniki ładnie się połączą.

Jeśli używacie dużej formy to przygotowujecie ją smarując ją masłem i obsypując mąką. My użyłyśmy małych silikonowych form. Małe formy wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Polewamy polewą lub zostawiamy bez i delektujemy się nimi przy kawie lub herbacie. Smacznego!

Spróbujcie też tego! :)