SKŁADNIKI
1/2 kg mięsa z udek kurczaka
1/2 kubka jogurtu greckiego
1/2 łyżki startego świeżego imbiru
1/2 łyżki startego czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
40 ml oleju (można wykorzystać mniej)
2-3 łyżki pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
sok z 1 limonki
2 łyżki liści świeżej kolendry
1 łyżeczka garam masala*
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy marynatę do mięsa. W tym celu łączymy ze sobą kurczaka, jogurt, imbir, czosnek, kurkumę, pieprz cayenne oraz sól i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na co najmniej 2 godziny w lodówce.
Po upływie 2 godzin w sporym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka razem z marynatą aż do delikatnego zbrązowienia. Zmniejszamy ogień i dodajemy pieprz (jeśli nie lubicie ostrości możecie zmniejszyć jego ilość nawet do 1 łyżki, my sugerujemy 2-3 :)), sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz garam masalę. Smażymy dalej przez około 5 minut, często mieszając.
Serwujemy gorący razem z wybranymi chlebkami.
UWAGI
* aby przygotować własną mieszankę przypraw garam masala potrzebujecie:
2 łyżki ziaren kuminu
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 suszona papryczka chili
10 ziarenek ziela angielskiego
1 kawałek kory cynamonu (ok 2cm)
10 całych ziaren zielonego kardamonu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego
5 liści laurowych
Na suchą, rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wrzucamy wszystkie przyprawy za wyjątkiem liści laurowych. Po około 2 minutach, kiedy poczujemy aromat przypraw ściągamy je z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Całość – łącznie z liśćmi laurowymi -mielimy w młynku aż do osiągnięcia w miarę drobnego proszku. Możemy przechowywać ją w szczelnym pojemniku przez około 6 tygodni.