SKŁADNIKI
na bulion:
3 l wody
1 kg mięsa kurczaka - kawałek piersi oraz najlepiej nóżek z kością lub skrzydełek
ok 250 g obranej białej rzodkwi
8 ząbków czosnku
na makaron:
600 g mąki pszennej
4 łyżki mąki ryżowej, kleistej
2 łyżeczki soli
ok 300 ml wody
dodatkowo:
cukinia, posiekana w julienne
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta pieprzu
prażony sezam
sól do smaku
zielona cebulka
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy bulion. W dużym garnku łączymy ze sobą wodę, kurczaka, rzodkiew, oraz ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy szumowiny. Zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie przez godzinę. Po tym czasie z bulionu wyciągamy czosnek, rzodkiew oraz pierś z kurczaka. Czosnek i pierś odkładamy na później. Zupę po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak przez kolejną godzinę, w razie potrzeby dolewając do niej wody. Po tym czasie bulion odcedzamy.
Gdy kurczak przestygnie delikatnie rozdzielamy go na kawałki. Ugotowany czosnek rozgniatamy w miseczce razem z połową łyżeczki soli, łyżeczką oleju sezamowego oraz szczyptą pieprzu, a następnie dodajemy tę mieszankę do kurczaka. Dokładnie mieszamy.
Cukinię siekamy w julienne, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju sezamowego. Odstawiamy.
Kolejnym krokiem jest przyrządzenie ciasta na makaron. Łączymy ze sobą oba rodzaje mąki oraz sól i dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy aż do połączenia. Następnie ugniatamy je przez 10 minut aż uzyskamy elastyczną i gładką konsystencję. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto ugniatamy kolejne 10 minut na oprószonej mąką stolnicy.
Ciasto rozwałkowujemy, jeśli mamy mniej miejsca to dzielimy je na dwie porcje. Gdy będzie wystarczająco cienkie, obsypujemy je sporą ilością mąki, a następnie składamy na 3 części - zaczynamy od dołu i składamy do 1/3 szerokości, obsypujemy kolejną porcją mąki a następnie składamy górę. Tak złożone ciasto kroimy na średniej grubości paski. Aby makaron nam się nie skleił delikatnie mieszamy go z mąką i odkładamy na bok.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i wrzucamy do niego nasz makaron. Gotujemy aż będzie on gotowy, co jakiś czas delikatnie mieszając. Zajmuje to 4-6 minut.
Gotową zupę z makaronem rozdzielamy do miseczek a następnie na jej wierzch kładziemy wcześniej przygotowanego kurczaka oraz cukinię. Posypujemy sezamem oraz posiekaną zieloną cebulką.