SKŁADNIKI
1 mały bakłażan
biała rzodkiew
2 małe marchewki
6 grzybów shiitake
1 średniej wielkości ogórek
korzeń lotosu (opcjonalnie)
2 łyżki soli
1 kubek cukru
1 kubek sosu sojowego
1 kubek sake
1 kubek mirinu
0,5 kubka octu ryżowego
kawałek konbu
5 cm imbiru, pokrojonego we słupki
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie warzywa (bez imbiru) siekamy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Gdy puszczą wodę (około 10-15 minut) dokładnie je odsączamy i odkładamy na później.
W garnku łączymy ze sobą sos sojowy, sake, mirin, ocet ryżowy oraz cukier i mieszamy. Gotujemy chwilę do połączenia i wrzenia. Do gotującej się zaprawy wrzucamy odciśnięte warzywa, imbir oraz posiekane w paseczki konbu. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. W tym momencie odcedzamy warzywa, zachowując całość sosu. Warzywa przekładamy do czystego słoika, a sos z powrotem przelewamy do garnka. Gotujemy go jeszcze kilka minut aż delikatnie zgęstnieje (5-10 minut). Ciepłym sosem zalewamy warzywa i odkładamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
Pikle są gotowe do jedzenia na następny dzień :)