Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem z zieloną cebulką

by Na Pałeczkach
grillowany bakłażan

Jeśli macie siłę rozpalić grilla w te upały i pastwić się nad żywym ogniem aby przygotować posiłek, to mamy dziś dla Was pomysł idealny! Jedyny warunek to taki, że musicie być w stanie przełknąć bakłażana… oraz oczywiście lubić choć trochę kuchnię azjatycką! Przepis jest bardzo prosty i naszym zdaniem idealnie będzie pasować zarówno do naszej tajskiej ryby z grilla jak i grillowanych batatów. A w zimniejsze dni, gdy tylko zatęsknicie za latem wystarczy bakłażana przypiec w piekarniku i już macie lato na talerzu ;)

grillowany bakłażan

Jeszcze do niedawna tylko jedna z nas z ekscytacją oczekiwała tego cudownego sezonu, w którym bakłażany są najsmaczniejsze. Przepyszne były bowiem w każdej możliwej postaci – a już najbardziej właśnie z grilla, choć w zdecydowanie mniej azjatyckiej postaci. Gdy do naszych talerzy nieśmiało zaczęła zaglądać Korea, zeszły trochę na dalszy plan ustępując miejsca kolejnemu ulubieńcowi czyli cukinii. Robiłyśmy z niej placuszki, smażyłyśmy, gotowałyśmy w dashi i odprawiałyśmy nad nimi jeszcze inne kuchenne czary. W tym roku bakłażan powrócił na nasze talerze i to z prawdziwym hukiem! Marynujemy go, grillujemy, smażymy na sposób japoński… Co najważniejsze, delektujemy się nim obydwie w równym stopniu. Jak widać do niektórych potraw można po prostu dojrzeć z czasem. Więc nawet jeśli nie jesteście wielkimi fanami bakłażana, to dajcie tej potrawie szanse. Może  przechyli szalę na jego korzyść ;)

grillowany bakłażan

grillowany bakłażan

Cà Tím Nướng • Grillowany bakłażan z sosem z zieloną cebulką

Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

2 średniej wielkości bakłażany

2 łyżeczki oleju

 

na sos:

3 łyżki oleju sezamowego

2 łyżeczki posiekanego czosnku

2 łyżeczki posiekanego chili

4 łyżki wody kokosowej

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki cukru

1 łyżka miodu

6 łyżek drobno posiekanej zielonej cebulki

porcja smażonych szalotek do podania

świeżo zmielony czarny pieprz do podania

PRZYGOTOWANIE

Gdy mamy już gotowego grilla, przygotowujemy bakłażana. Nakłuwamy skórę widelcem i smarujemy ją olejem. Grillujemy przez około 15-20 min, co jakiś czas obracając.

Drugą opcją jest piekarnik. W tym wypadku po nakłuciu i posmarowaniu olejem wkładamy bakłażana do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy tak 25-30 minut.

W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy olej sezamowy i gdy będzie gorący wrzucamy na niego czosnek oraz chili. Smażymy około 15 sekund, dokładnie mieszając. Ostrożnie dolewamy wodę kokosową, a następnie sos sojowy, cukier oraz miód. Całość doprowadzamy do wrzenia i w tym momencie dodajemy zieloną cebulkę. Ściągamy z ognia - w ten sposób cebulka powinna zachować swój kolor.

Gotowego bakłażana kładziemy na talerzu i rozkrawamy na pół, otwierając go jak książkę. Miąższ można delikatnie porozrywać widelcem. Zalewamy go przygotowanym sosem, posypujemy smażonymi szalotkami oraz doprawiamy pieprzem.

Dobrze smakuje jako przystawka lub też podany z miseczką ciepłego ryżu.

Smacznego!

Spróbujcie też tego! :)