Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

by Na Pałeczkach
grillowane bataty
No dobra, pora chyba powrócić do grillowania bo oprócz cudownej ryby z grilla mamy w zanadrzu jeszcze kilka przepisów. Dziś coś dla miłośników całkiem niezwykłego warzywa, jakim są słodkie ziemniaki – mamy nadzieję, że znajdą się tu jacyś ich fani :) 
Nas do słodkich ziemniaków przekonywać nie trzeba – zupa krem z nich przygotowana dosyć często gości na naszym stole, a i nie stronimy od innych potraw z ich dodatkiem. Chętnie dodajemy je do miso (o czym już mogliście się przekonać), robimy z nich pieczone frytki oraz dorzucamy je do curry (świetnie przełamują ostrość i dodają nowych walorów smakowych). Prezentowany dziś przepis jest dosyć prosty, wymaga jednak wcześniejszego przygotowania ziemniaków poprzez ich parowanie. No i oczywiście potrzebny też będzie olej z zielonej cebulki, ale ponieważ jego żywotność w lodówce jest stosunkowo krótka, to i tak proponujemy przygotowywać go na świeżo. 
grillowane bataty
Nie obawiajcie się też rzekomej słodyczy pochodzącej z ziemniaków – świetnie pasować będzie do innych potraw z grilla. Zresztą dania w Wietnamie świetnie wyważają smak zarówno słodki jak i ostry oraz słony i kwaśny. W ten sposób jedno danie potrafi zaskoczyć nas różnorodnością smaku. Tak więc jeśli jeszcze nie grillowaliście słodkich ziemniaków, to gorąco Was do tego zachęcamy :)
grillowane bataty
grillowane bataty
grillowane bataty

Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

Drukuj
Porcje: 6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

około 1,5 kg słodkich ziemniaków
0,5 kubka oleju
0,5 kubka oleju z zielonej cebulki
0,5 kubka posiekanej świeżej kolendry
starta skórka z limonki
sól oraz pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w talarki (możecie jeszcze przekroić je na pół). Przygotowujemy naczynie do parowania i układamy na nim ziemniaki. Parujemy około 6 minut, do momentu aż będą delikatnie miękkie. Przekładamy na tacę lub do miski, polewamy niewielką ilością oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki układamy na ruszcie grilla i grillujemy na średnim ogniu - nie może być zbyt mocny, bo szybko je spalimy. Wystarczy im około 4 minut z każdej strony. Gdy są już gotowe, układamy je w misce i polewamy olejem z zielonej cebulki, posiekaną kolendrą oraz startą skórką z limonki i mieszamy tak by smaki się połączyły. Możecie dodatkowo je dosolić, jeśli wydają się Wam mało słone.

przepis pochodzi z książki „Vietnamese Home Cooking”

Spróbujcie też tego! :)