Aloo gobi – curry z kalafiora

by Na Pałeczkach
curry z kalafiora
Większość potraw, które Wam pokazujemy jest w naszym repertuarze już od jakiegoś czasu i znamy ich smak bardzo dobrze, czasami prawie na pamięć. Często jednak staramy się próbować zupełnie nowych dla nas smaków – czasem są to niestety pudła, najczęściej jednak udaje nam się wynaleźć kolejne perełki. Jako że dzisiejsze danie jest niezwykle popularne, to właściwie same zdziwione byłyśmy, że nigdy wcześniej nie znalazło się ono na naszym talerzu. Dodatkowo lato, które już rozgościło się w naszym kraju jest wprost idealną porą na tę potrawę więc nie zwlekając spieszymy do Was z nowym przepisem :) 
Tłumacząc tak pięknie brzmiącą nazwę, aloo gobi to po prostu „ziemniaki z kalafiorem”. Danie to pochodzi z północnych rejonów Indii oraz Pakistanu, lecz zasięg jego popularności jest o wiele szerszy – dzięki imigrantom jest na przykład dosyć popularne w Malezji. Aloo gobi należy do ogromnej rodziny potraw curry, jest jednak małą niespodzianką dla tych, którym kojarzą się one z dużymi ilościami aromatycznych sosów. Jest ono bowiem jednym z przedstawicieli jego tak zwanej suchej odmiany, w której to sos zredukowany jest właściwie do minimum. Być może niektórych z Was to nie usatysfakcjonuje – wiemy przecież ile przyjemności skrywa pachnący przyprawami sos ;) Zapewniamy jednak, że ten wariant w niczym nie ustępuje swoim „krewnym” i jest miłą odmianą dla naszych talerzy. Zapraszamy więc na przepis! 
curry z kalafiora
curry z kalafiora
curry z kalafiora

Aloo gobi • curry z kalafiora • आलू गोभी

Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

2 łyżeczki oleju
1/2 i dodatkowo 1/4 łyżeczki ziaren kuminu, oddzielone
około 2 cm kawałek imbiru, starty
2 ząbki czosnku, starte
1 świeże zielone chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 do 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy, podzielonej na dwie porcje po 1/4 łyżeczki
3 łyżki wody
około 1/2 kg ziemniaków, pokrojonych w większą kostkę
1 mały kalafior, rozdzielony na mniejsze części
około 1 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki amchur - mango w proszku
2 łyżki świeżej kolendry, do dekoracji
1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku lub woku na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Wrzucamy 1/2 łyżeczki ziaren kuminu i smażymy około minutę, aż staną się aromatyczne. Dorzucamy imbir, czosnek oraz chili i smażymy dalej. Po delikatnym zbrązowieniu czosnku do tej mieszanki dodajemy pozostałą 1/4 łyżeczki ziaren kuminu, mieloną kolendrę, pieprz cayenne połączone razem z 1/4 łyżeczki kurkumy oraz 3 łyżkami wody i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 2 minuty. Na tym etapie dorzucamy ziemniaki oraz kalafior i dokładnie razem mieszamy, tak aby warzywa dokładnie pokryły się przyprawami. Całość przykrywamy i gotujemy tak przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie dodajemy sól, pozostałą 1/4 łyżeczki kurkumy oraz mango w proszku. Jeśli uznacie, że potrawa tego potrzebuje, możecie dodać łyżkę wody. Gotujemy dalej do momentu aż ziemniaki oraz kalafior będą miękkie. Podajemy posypane świeżą kolendrą i doprawione sokiem z cytryny z ryżem lub placuszkami.

przepis pochodzi z książki „Vegan Richa’s Indian Kitchen: Traditional and Creative Recipes for the Home Cook”

Spróbujcie też tego! :)