Smażony makaron szanghajski

by Na Pałeczkach
smażony makaron
Jeśli macie ochotę na danie szybkie, smaczne i przyjemne to nie musicie już dłużej szukać. Dzisiaj bowiem wracamy do Was z przepisem z kategorii „nie mam ochoty długo gotować”. I jak wiadomo niekoniecznie oznacza to, że nasz żołądek będzie narzekał :)
Smażony szanghajski makaron to danie, które spotkać można w wielu chińskich restauracjach. Do jego wykonania używa się specjalnego makaronu, który świetnie nadaje się do tego typu potraw. Smaży się go zwykle z dodatkiem mięsa wieprzowego lub wołowego, świeżymi zielonymi warzywami jak na przykład szpinakiem czy pak choi oraz cebulą. Według niektórych źródeł powstał on tak naprawdę w Hong Kongu i tam też jest najbardziej popularny w restauracjach specjalizujących się w szanghajskiej kuchni. Nie widzimy jednak żadnych przeciwwskazań aby stał się on popularny również na Waszych stołach :)
Jeśli nie możecie znaleźć szanghajskiego makaronu polecamy zastąpienie go udonem, ale świeżym (zawsze będziemy się upierać, że świeży udon jest lepszy od suszonego!). Gdyby z kolei naszła Was ochota na danie bezmięsne, wieprzowinę z powodzeniem zastąpić można grzybami. 
smażony makaron
smażony makaron
smażony makaron

Smażony szanghajski makaron • 上海粗炒面

Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

100 g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie paski
1 łyżeczka chińskiego wina ryżowego lub sherry
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki skrobi

500 g świeżego szanghajskiego makaronu (lub świeżego udonu)
100 g świeżego szpinaku
1 spora zielona cebulka
2 łyżki oleju

na sos:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
3 szczypty białego pieprzu
ok. 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Wieprzowinę marynujemy w winie, sosie sojowym i skrobi przez ok. 10 minut. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem pozostałych składników.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przepłukujemy w zimnej wodzie. Szpinak dokładnie myjemy, zieloną cebulkę drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos.

Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju w woku na wysokim ogniu i podsmażamy wieprzowinę przez około minutę. Ściągamy z woka.
Po umyciu woka rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju na wysokim ogniu. Dodajemy ugotowany makaron oraz sos i dokładnie je ze sobą mieszamy. Następnie dorzucamy przygotowaną wcześniej wieprzowinę wraz ze szpinakiem, smażymy kolejną minutę (aż szpinak „zwiędnie”). Dorzucamy zieloną cebulkę i całość mieszamy.

Gotowe!

przepis pochodzi z książki „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao”

Spróbujcie też tego! :)