SKŁADNIKI
250 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub sherry
1 łyżeczka skrobi
2,5 łyżki oleju
około 2 cm kawałek imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki douchi, przemyte i posiekane
pół zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
pół czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
1 czerwona chili, pokrojona na kawałki
1 mała cebula przekrojona na 4 części
sól do smaku
sos:
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki oleju sezamowego
3 szczypty białego pieprzu
2 łyżki wody
1 łyżeczka skrobi
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka marynujemy w mieszance wina oraz skrobi przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki - warzywa kroimy, sos mieszamy w osobnej miseczce, rozgrzewamy woka.
Na połowie łyżki oleju smażymy chwilę kurczaka, aż będzie w połowie gotowy. Ściągamy go z woka i rozgrzewamy w nim pozostałe 2 łyżki oleju. Dodajemy imbir oraz czosnek i smażymy do uzyskania brązowego koloru. Wrzucamy douchi, obydwa rodzaje papryk, chili oraz cebulę i wszystko smażymy przez około 2 minuty. Ponownie dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy go z resztą składników. Po 1 minucie całość zalewamy sosem i kontynuujemy smażenie, aż do momentu gdy kurczak będzie gotowy. Możecie dodać trochę soli do smaku.
Podajemy z miseczką parującego ryżu :)