Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

by Na Pałeczkach
zupa z kurczakiem
Jak pewnie zauważyliście kilka naszych ostatnich przepisów zaspokajało dopadającą czasem każdego z nas ogromną ochotę na słodycze. I choć nie widzimy w tym niczego złego, dziś wracamy już do zdecydowanie nie słodkich zakątków naszego bloga. Wszystko za sprawą jednej z wariacji na temat prezentowanej już przez nas wcześniej koreańskiej zupy yukgaejang (육개장), w której zamiast wołowiny używa się być może troszkę bardziej „przyziemnego” mięsa z kurczaka.  I choć obydwie wymienione wersje smakują wybornie, to jednak często wracamy do właśnie tej drobiowej odmiany jako że jest ona po prostu niesamowicie prosta w wykonaniu. No i wymaga zdecydowanie mniejszej ilości składników (choć oczywiście możecie wzbogacić ją czymkolwiek chcecie).
zupa z kurczakiem
Do jej przygotowania użyć możecie wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka – wtedy czas jej przygotowania zamyka się w około 30 minutach. Możecie też po prostu szybko ugotować mięso w wodzie razem z cebulą i imbirem (można też dorzucić jednego lub dwa shiitake) – w ten sposób otrzymacie dodatkowo prosty bulion, który wykorzystać możecie przy okazji tej zupy lub innych swoich kuchennych przygód. My często tak robimy i choć być może takiemu wywarowi daleko jest do walorów smakowych bulionu na rāmen i samo przygotowanie zupy troszkę się wydłuża, to w codziennym gotowaniu sprawdza się to wprost idealnie :)
Podobnie jak swoja prekursorka, dziś przez nas prezentowana zupa dakgaejang (닭개장) jest pikantna w ten specyficzny i uwielbiany przez nas koreański sposób. Jeśli jednak nie macie nastroju na zbyt dużo pikanterii lub po prostu wolicie troszkę złagodzić ten aspekt tej zupy, wystarczy że zmniejszycie ilość płatków paprykowych (możecie też również troszkę przystopować z czosnkiem :)).
Najlepiej smakuje oczywiście z cieplutkim ryżem oraz domowym kimchi, ale i samodzielnie broni się całkiem nieźle :)
zupa z kurczakiem
zupa z kurczakiem

Dakgaejang • pikantna zupa z kurczakiem • 닭개장

Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.6/5
( 9 głosy )

SKŁADNIKI

150 g ugotowanego kurczaka, rozerwanego na mniejsze kawałki

ok. 1/2 pora, pokrojonego w 5 cm paski

1 litr bulionu z kurczaka

olej do smażenia

 

na pastę:

1 łyżeczka oleju sezamowego

3 łyżki płatków paprykowych gochugaru

6 ząbków czosnku, drobno posiekanych

1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku łączymy ze sobą wszystkie składniki na pastę i dokładnie mieszamy.

W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już dostatecznie ciepły wrzucamy przygotowaną wcześniej pastę i smażymy przez około 2 minuty, ciągle mieszając aby nic się nie przypaliło. Dodajemy rozdrobnionego kurczaka i smażymy razem z pastą przez kolejne 2 minuty.

Dodajemy posiekanego pora i zalewamy wszystko ciepłym bulionem z kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy delikatnie na średnim ogniu przez około 15 minut.

Podajemy razem z ciepłym ryżem oraz - jeśli mamy - z kimchi :)

przepis pochodzi z książki „K-Food: Korean Home Cooking and Street Food”

Spróbujcie też tego! :)