SKŁADNIKI
1 średniej wielkości cebula, pokrojona w piórka
¼ kubka dashi
¼ kubka sake
¼ kubka mirinu
¼ kubka sosu sojowego
4 jajka
2 kotlety tonkatsu (z tego przepisu)
mitsuba, (opcjonalnie, do podania)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy tonkatsu według przepisu – gotowy kotlet kroimy na kawałki przed dodaniem go do sosu.
Patelnię rozgrzewamy i wlewamy do niej mieszankę dashi, sake, mirinu oraz sosu sojowego. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i gotujemy całość aż do momentu gdy zmięknie.
Jeśli robimy więcej niż jedną porcję, najlepiej każdą z nich przygotowywać osobno. Do miski wbijamy jajka - na jedną porcję potrzebujemy 2 jajka. Roztrzepujemy je bardzo delikatnie, uważamy żeby nie przesadzić! Rozdzielamy wcześniej przygotowany sos z dodatkiem cebuli na dwie porcje i podgrzewamy w osobnym garnkach. Do sosu wkładamy przygotowany wcześniej kotlet tonkatsu i doprowadzamy do wrzenia przez około 30 sekund. Polewamy częścią roztrzepanych jajek – gotujemy około minutę. Po tym czasie dolewamy resztę jajek, zakrywamy nasz garnek i pozwalamy aby wszystko gotowało się przez kolejne pół minuty. Ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na około minutę. W tym czasie możemy przygotować nasze miseczki i napełnić je cieplutkim ryżem.
Zawartość garnka zsuwamy na ryż i przyozdabiamy posiekaną mitsubą, jeśli oczywiście jesteśmy w jej posiadaniu.