SKŁADNIKI
5 jajek
4 kubki ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
1 por
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
szczypta soli
1 łyżka sake
zielona cebulka (do podania)
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Jeśli nie mamy ugotowanego ryżu to na samym początku go gotujemy. Drobno siekamy też pora i odstawiamy na bok.
Jajka rozbijamy do miski i dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy woka i wlewamy na niego olej roślinny. Smażymy na nim jajka, mieszając aż do uzyskania konsystencji mało ściętej jajecznicy. Odkładamy do miseczki.
Do woka dolewamy olej i ponownie go rozgrzewamy. Gdy jest już ciepły wrzucamy na niego ryż i smażymy cały czas mieszając. Gdy uznamy że ryż dokładnie pokrył się olejem dodajemy do niego posiekanego pora oraz wcześniej przygotowane jajka. Mieszamy dalej aż wszystkie składniki się połączą, w międzyczasie doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, solą oraz sake. Sprawdzamy czy smak nam odpowiada - jeśli jest za mało słone, dolewamy troszkę więcej sosu sojowego.