




SKŁADNIKI
mieszanka przypraw:
1 łyżeczka goździków
10 całych ziaren kardamonu
1 łyżeczka kopru włoskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
około 6 mm kawałek kory cynamonu
kurczak:
2 łyżeczki mieszanki przypraw
2 łyżki masła
1,5 łyżki startego czosnku
1,5 łyżki startego imbiru
1 mała cebula, pokrojona w piórka
2 liście laurowe
1 zielone chili, przekrojone na pół
500 g mięsa z kurczaka (udka lub pierś), pokrojone w kostkę
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
2 łyżki jogurtu (najlepiej greckiego)
sok z połowy limonki
garść świeżych liści kolendry
aromatyczny ryż:
180 g nieugotowanego ryżu basmati
3 łyżki oleju
pół cebuli, pokrojonej w piórka
garść świeżych liści mięty, posiekanych
500 ml wody
pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Przygotowania rozpoczynamy od mieszanki przypraw. Wszystkie składniki wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy około 1 minutę, aż zaczną aromatycznie pachnieć. Przerzucamy do miseczki, w której pozwalamy im ostygnąć przed ich zmieleniem. Najwygodniej użyć w tym celu blendera lub miksera. Mieszankę trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż wystarczy nam na co najmniej dwa razy.