SKŁADNIKI
2 kubki czerwonej fasoli, namoczonej przez noc i osuszonej LUB 2 puszki czerwonej fasoli
2,5 litra wody oraz 0,5 łyżeczki soli na ugotowanie fasoli
1 łyżka nasion kuminu
1 cebula
2 łyżki startego czosnku
2 łyżki startego imbiru
1-2 świeże zielone lub czerwone chili, posiekane
2 pomidory, posiekane
3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
2 łyżeczki garam masala (np. z tego przepisu - w uwagach)
2 łyżki masła
świeża kolendra, posiekana
PRZYGOTOWANIE
Jeśli używamy suszonej fasoli musimy najpierw namoczyć ją w wodzie i osuszyć na sitku, a następnie ugotować w osolonej wodzie - około 45 minut, aż do momentu gdy będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy, zachowując jednak wodę pozostałą z gotowania.
Na patelni rozgrzewamy olej i prażymy na nim przez około 10 sekund nasiona kuminu. Dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy dalej aż zmięknie i delikatnie zbrązowieje. Następnie dodajemy czosnek oraz imbir, a po około 2 minutach zielone chili, posiekane pomidory (my lubimy wcześniej sparzyć je i obrać ze skórki), zmielone ziarna kolendry, pieprz cayenne, sól oraz jeden kubek wody z gotowania fasoli (jeśli używacie fasoli w puszce dodajcie tu wodę pozostałą po odcedzeniu puszki). Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zakrywamy patelnię i pozwalamy całości podsmażyć się razem przez około 5 minut.
Do tej mieszanki wrzucamy fasolę i gotujemy razem z powstałym sosem przez około 10 minut. Jeśli uznacie, że wody jest za mało, to oczywiście możecie jej trochę dolać. Na sam koniec dodajemy garam masalę oraz masło a całość posypujemy świeżymi liśćmi kolendry.
Smacznego!
przepis pochodzi z książki „My Indian Kitchen: Preparing Delicious Indian Meals without Fear or Fuss”