SKŁADNIKI
1,5 kubka nieugotowanego, krótkoziarnistego ryżu (do sushi)
1 kubek kiełków sojowych
ok. 0,5 kubka mięsa w marynacie (możecie użyć wołowiny lub wieprzowiny, zarówno mielonej jak i po prostu drobno posiekanej)*
na marynatę:
1,5 łyżki posiekanego czosnku
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
0,5 łyżki miodu
1,5 łyżki gruszki startej na drobnym oczku, razem z sokiem
0,5 łyżki oleju sezamowego
1 drobno posiekana zielona cebulka
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
aromatyczny sos sojowy:
4 łyżki sosu sojowego
1 drobno posiekana zielona cebulka
1 ząbek czosnku, starty
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
0,5 łyżki płatków paprykowych gochugaru
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Mięso mieszamy dokładnie z marynatą i na chwilę odstawiamy, by smaki trochę się przegryzły.
Przygotowujemy ryż dokładne opłukując go w zimnej wodzie - dążymy do tego, by była jak najbardziej przejrzysta. Następnie zalewamy go 1,5 kubka zimnej wody i moczymy przez około 30 minut pod przykryciem.
Dokładnie przepłukujemy też kiełki, odrzucając te trochę brązowe.
Kiedy wszystkie składniki mamy już gotowe możemy rozpocząć gotowanie. Są dwa sposoby przygotowywania tego dania - myślimy, że warto wypróbować który bardziej Wam odpowiada. W jednym mięso oraz kiełki kładzione są na dno garnka, następnie zasypywane ryżem i zalewane wodą. W drugim całość kładziona jest na już zalany wodą ryż. W obydwu przypadkach całość gotowana jest pod przykryciem, bez mieszania w trakcie - na początku na wyższym ogniu aż do osiągnięcia wrzenia, a następnie na najniższym przez około 10-15 minut. Gdy uznamy, że danie jest już gotowe, delikatnie mieszamy całość razem i rozdzielamy do misek. Podajemy z aromatycznym sosem sojowym.
Smacznego!
UWAGI
* Jeśli wolicie wersję wege, pomińcie mięso :)
zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Seoul Food Korean Cookbook: Korean Cooking from Kimchi and Bibimbap to Fried Chicken and Bingsoo”