![mapo tofu](https://napaleczkach.pl/wp-content/uploads/2016/05/mapo-tofu-2.jpg)
![mapo tofu](https://napaleczkach.pl/wp-content/uploads/2016/05/mapo-tofu-3.jpg)
![mapo tofu](https://napaleczkach.pl/wp-content/uploads/2016/05/mapo-tofu-4.jpg)
![mapo tofu 1 mapo tofu](https://www.napaleczkach.pl/wp-content/uploads/2016/05/mapo-tofu-1-585x585.jpg)
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Najpierw łączymy ze sobą składniki na sos i odstawiamy - będzie nam potrzebny do dalszej części.
Przygotowujemy resztę składników. Tofu odsączamy i kroimy w kostkę, siekamy czosnek i fasolę, kroimy zieloną cebulkę.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy wszystkie rodzaje olejów podane w przepisie. Przysmażamy czosnek aż do zbrązowienia, a następnie dodajemy mięso mielone, pastę oraz fasolę. Smażymy chwilę, do momentu aż mięso będzie w połowie gotowe. Do całości dolewamy sos i dodajemy tofu. I tu bardzo uważamy - musimy mieszać delikatnie, aby tofu się nie rozpadło i by zachowało w miarę możliwości swój kształt. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 min i dodajemy zieloną cebulkę. Jeśli chcemy by sos był gęstszy, możemy zagęścić go mąką (łyżeczka mąki ziemniaczanej na niewielką ilość zimnej wody i tę miksturę wlewamy do sosu).
Najlepiej smakuje oczywiście z ciepłym ryżem :)