


SKŁADNIKI
pół cebuli
1/8 kubka + 1 łyżka sosu sojowego
1/8 kubka + 1 łyżka sake
1/8 kubka + 1 łyżka mirinu
0,5 kubka dashi
1 łyżka oleju sezamowego
około 250g wołowiny, cienko pokrojonej
1/8 kubka cukru
3 kubki ugotowanego ryżu (najlepiej do sushi)
zielona cebulka
shichimi togarashi do smaku
PRZYGOTOWANIE
W miseczce połączyć ze sobą składniki na sos - sake, sos sojowy, mirin oraz dashi. Odstawić.
Rozgrzać olej sezamowy i smażyć na nim mięso aż do delikatnego zbrązowienia, często mieszając. Dodać cukier i odczekać kilka sekund. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka i dusić aż cebula zmięknie. Całość zalać przygotowanym wcześniej sosem i gotować około 5 minut (lub do ugotowania wszystkich składników), usuwając z powierzchni powstałą pianę i tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się patelnia lub garnek o dużej średnicy. Gotujcie bez przykrywania :)