Bułeczki bao tuż obok cudnych marynowanych jajek zawsze są hitem na naszym blogu. Nieważne czy mówimy o nieśmiertelnych i tradycyjnych gua bao, czy też o tych nadzianych aromatycznym tofu lub pikantną szarpaną wieprzowiną. Każdy znajdzie coś dla siebie! My z całą pewnością należymy do największych fanów tych cudeniek i uważamy, że każda okazja jest dobrą okazją na bao! Dziś ich wnętrze wypełnia znany już Wam dobrze kurczak karaage (pst! można w ten sposób przygotować też tofu). Jesteście gotowi na karaage bao?
Pierwszymi testerami karaage bao były nasze kochane kuzynki i zapewniamy Was, że nie narzekały. Wręcz przeciwnie, kawałeczki soczystego kurczaka śmiało lądowały nie tylko w przepastnych brzuchach bułeczek, ale również i w naszych osobistych. Trochę wstyd się przyznać, ale możliwe jest iż nieznacznie przeceniłyśmy nasze możliwości i przesadziłyśmy z ilością tej całej dobroci.. Ale moment ten jest już odległą przeszłością, a w pamięci na całe szczęście pozostał jedynie cudowny smak bułeczek z karaage.
Połączenie to nie jest jakieś wyjątkowo odkrywcze, jednak czasem nie o odkrywczość chodzi. Dawno temu ktoś wpadł, że karaage świetnie się sprawdzi jako pyszne nadzienie. Z pewnością znacie je z różnorodnych knajpek, które albo w bao się specjalizują, albo też mają je po prostu w swoim menu. W obecnej sytuacji gorąco zachęcamy Was aby wesprzeć Wasze ulubione knajpki robiące bao (i nie tylko). Miło by było, aby pozostały z nami na dłużej – tu chyba wszyscy się zgodzimy. Dla porównania jednak możecie od czasu do czasu spróbować sami swoich sił w kuchennym pojedynku z bao. W sekrecie powiemy Wam, że z tej przepychanki zawsze wychodzi się zwycięsko ;)
8 bułeczek bao z tego przepisu porcja kurczaka karaage z tego przepisu dodatkowo: sriracha mayo (lub 2 łyżki majonezu zmieszane z 2 łyżeczkami sosu sriracha) porcja surówki z czerwonej kapusty ogórek, pokrojony w plasterki 2 łyżki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych 1,5 łyżeczki cukru brązowego lub trzcinowego na surówkę: kawałek czerwonej kapusty, posiekanej 1 marchewka, posiekana w julienne lub starta na tarce 1 małe zielone chili zielona cebulka, posiekana pietruszka do posypania na sos: 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki octu winnego 0,5 łyżeczki miodu szczypta pieprzu cayenne ząbek czosnku, starty czarny pieprz do smaku Przygotowujemy bułeczki bao zgodnie z przepisem. Podobnie robimy z kurczakiem :) Przygotowujemy również surówkę. Siekamy kapustę, marchewkę, zieloną cebulkę oraz chili. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Wszystkie warzywa polewamy sosem i dokładnie z nim mieszamy. Odkładamy na później. Mieszamy ze sobą posiekane orzeszki oraz cukier. Gdy wszystko mamy przygotowane zabieramy się do składania bao. Na spód kładziemy kawałek trochę surówki, potem dodajemy mięso oraz plastry ogórka. Całość polewamy sriracha mayo i posypujemy orzeszkami. Dla dodatkowej ostrości możemy również posypać całość przyprawę shichimi togarashi. Smacznego!SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE