Syczuański makaron na zimno

by Na Pałeczkach
makaron na zimno
Musimy przyznać, że przez ostatnie kilka tygodni częściej zdarzało się nam sięgać po makaron niż po ryż. Na pewno widać to trochę na naszym blogu, a i możliwe że pojawi się jeszcze przepis z jego udziałem. Upały troszkę dały nam popalić i nie miałyśmy specjalnie ochoty na rozgrzewanie się ciepłymi posiłkami. Niestety nie jesteśmy także wielkimi fankami chłodników (owocowe to tak właściwie najgorsze zło) więc nawet jego koreańska, wytrawna wersja niespecjalnie nas kusiła. Postawiłyśmy więc na makaron na zimno :) W tym wypadku cel „nie dogrzewania się” obiadem możemy potraktować z przymrużeniem oka, bo oczywiście makaron ten jest dosyć pikantny. Ale przecież nie mogłyśmy zrezygnować z wszystkiego co lubimy najbardziej! ;)
Nasza wersja potrawy, którą dziś prezentujemy jest dosyć popularnym daniem ulicznym – można nawet podciągnąć ją jako uproszczoną (i oczywiście chłodną) wersję makaronu dan dan. Co nie powinno być wielką niespodzianką, jak większość naszych przepisów z terytorium Chin, pochodzi ona z rejonu Syczuanu i wykorzystuje charakterystyczne dla niego składniki takie jak sos doubanjiang czy też pieprz syczuański. No i oczywiście makaron.. Uwierzcie nam – Chińczycy wprost uwielbiają wszelkie możliwe formy makaronu, które zjadane są z wielkim apetytem w każdym zakątku tego kraju. No ale chyba nie ma się co dziwić, bo kto nie lubi makaronu? ;)
Dodamy tylko jeszcze, że polecamy przygotowanie sosu w przypływie kuchennej weny twórczej i wpakowanie go do słoika, do lodówki. Oczywiście nie przetrzyma tam długo, ale kilka dni powinno być zupełnie w porządku. Wtedy jedyną rzeczą jaką trzeba będzie przygotować to makaron (oczywiście również musimy go schłodzić :)).
makaron na zimno
makaron na zimno
makaron na zimno

Syczuański makaron na zimno • 四川麻辣涼面

Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

około 400 g świeżego lub suszonego chińskiego makaronu jajecznego, ugotowanego
2 łyżki oleju sezamowego
zielona cebulka do podania

na sos:
3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
1 łyżka sosu doubanjiang
ok. 3 ząbki czosnku, posiekanego
2 łyżeczki oleju chili
2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki przyprażonego i zmielonego pieprzu syczuańskiego*
1,5 łyżki oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a następnie dokładnie przepłukujemy w zimnej wodzie, do ochłodzenia. Odcedzamy i łączymy z olejem sezamowym. Rozkładamy do miseczek.

Wszystkie składniki na sos bardzo dokładnie ze sobą mieszamy (jeśli zachodzi taka potrzeba to można użyć blendera). Wkładamy go na około godzinę do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem każdą porcję makaronu polewamy sosem, posypujemy zieloną cebulką i mieszamy tak, aby makaron był dokładnie oblepiony sosem.

Smacznego!

UWAGI

Jeżeli nie przepadacie za ostrym smakiem, polecamy zmniejszenie ilości pieprzu syczuańskiego o połowę. 

 przepis pochodzi z książki „Chinese Cookery”

Spróbujcie też tego! :)