12,1K
Przepis na smażony czosnek miał trafić na naszego bloga znacznie wcześniej, ale niestety różnie to bywa zarówno z pamięcią, jak i weną ;) Ale jak to się mówi – lepiej późno niż wcale :)
Smażony czosnek oraz olej, który powstaje w trakcie jego smażenia właściwie w przygotowaniu niewiele różni się od swojego poprzednika, który już znalazł swoje miejsce (klik!) na łamach naszego bloga. Jak możecie się domyślić, efekt jest niesamowity – sam czosnek jest przecież składnikiem niezbędnym w (przynajmniej naszej) kuchni, a ta wersja dodaje ciekawych walorów smakowych oraz dodatkowy efekt chrupkości, tak lubiany przez przeróżne kuchnie Azj/smazone-szalotki…-olej-szalotkowy.htmli. W Tajlandii sam czosnek znajduje się w większości potraw, czy to posiekany czy to zmielony ( nie zapominajmy o jego obecności w aromatycznych pastach curry!). Wersja smażona, podobnie zresztą jak szalotki, dodawana jest na każdym praktycznie kroku i wzbogaca smak zup, sałatek i potraw z makaronem.
Teraz spokojnie możecie przygotować słodki sos rybny potrzebny do ryby z grilla, przyrządzić tego kurczaka ze smażonym czosnkiem jak i wypróbować ten wspaniały dodatek samodzielnie :)
SKŁADNIKI
2 główki czosnku
3/4 kubka oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE
Czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki (można użyć blendera, ale należy pamiętać aby nie przesadzić - kawałki czosnku powinny być mniej więcej wielkości ziarenek ryżu).
Łączymy posiekany czosnek razem z olejem i ustawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy razem, co jakiś czas mieszając całość, aż olej się rozgrzeje. Zmniejszamy ogień i dalej smażymy, uważając by nie przypalić czosnku. Kiedy nabierze on złotego koloru ostrożnie przelewamy olej przez sitko, odcedzając tym samym smażony czosnek od oleju. Odstawiamy do ostygnięcia, i cieszymy się gotowymi składnikami :)
przepis pochodzi z książki „Simple Thai Food: Classic Recipes from the Thai Home Kitchen”