Hobakjeon – placuszki z cukinii

by Na Pałeczkach
placuszki z cukinii
Przy okazji przepisu na cōngyóubǐng, które to bardzo nas zachwyciły, wspomniałyśmy o koreańskich placuszkach, które już od dłuższego czasu królują w naszym menu. Szybkie oraz pożywne, a i chyba posiadające pewne magiczne właściwości, gdyż dzięki nim niektóre bliskie nam osoby przekonały się do jedzenia cukinii pomimo tego, że niespecjalnie za nią przepadały. Jak wiadomo trochę magii w kuchni nie zaszkodzi.. :)
placuszki z cukinii
Mianem jeon w Korei przyjęło się nazywać wszelkiego rodzaju placki, które zasadniczo przygotowuje się na dwa sposoby. Pierwszy polega na smażeniu kawałków warzyw, mięsa lub ryb w delikatnej otoczce z mąki i jajka. Drugi natomiast to ten, który dziś Wam przedstawimy – warzywa i inne dodatki są siekane i wrzucane do ciasta, a następnie smażone na oleju. Podaje się je zwykle pokrojone na kawałki razem z sosem – mieszanką sosu sojowego oraz octu. Jako pierwszą postanowiłyśmy pokazać Wam wersję z cukinii czyli hobakjeon (호박전) bo to ona właśnie najczęściej gości na naszym stole, ale wariacji jest bardzo wiele – kimchi, zielona cebulka, dynia, owoce morza, fasola mung i wiele innych. Nie można w wypadku hobakjeon pominąć podobieństwa do naszych swojskich placuszków z cukinii, które na pewno każdy z nas kiedyś w swoim życiu spróbował. Koreańskie placuszki smakują jednak troszkę inaczej, co oczywiście wcale nie oznacza że gorzej. Podobno Koreańczykom szczególnie tęskno do jeon kiedy aura pogodowa jest deszczowa. Niektórzy tłumaczą to w sposób naukowy, wskazując na zawartość składników, które rzekomo podnoszą poziom serotoniny. Drugie, bardziej „romantyczne” wyjaśnienie porównuje dźwięk smażenia do… dźwięku deszczu :)
Aura na zewnątrz dziś dosyć nostalgiczna i pochmurna, więc serdecznie zapraszamy do przygotowania talerza pełnego tych cudownych placuszków :)
placuszki z cukinii
placuszki z cukinii
placuszki z cukinii

Hobakjeon • placuszki z cukinii • 호박전

Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 3.8/5
( 6 głosy )

SKŁADNIKI

1 spora cukinia, pokrojona w zapałkę
1,5 łyżeczki soli

150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
około 1,5 kubka wody
olej do smażenia

sos do podania (sos sojowy i ocet ryżowy)

PRZYGOTOWANIE

Cukinię kroimy w drobną zapałkę i zasalamy. Po 5 minutach dokładnie odsączamy w papierowy ręcznik.

W misce łączymy ze sobą oba rodzaje mąki i dodajemy do nich wodę, dokładnie mieszając aż do uzyskania dosyć wodnistej i gładkiej konsystencji. Ciasto na hobakjeon przypomina bardziej gęste ciasto naleśnikowe. Do tak przygotowanego ciasta dorzucamy pokrojoną wcześniej cukinię. My często dodajemy także drobno posiekane chili czy zieloną cebulkę - wszystko zależy od Waszych osobistych preferencji.
Placki smażymy na tłuszczu rozgrzanym na średnim ogniu - nie żałujcie go gdyż im go mniej, tym mniej chrupiące są placki. Świetnie smakują też gdy dodamy na patelnię małą ilość oleju sezamowego. Smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania złotego koloru (około 3 minuty).

 

Podajemy z prostym sosem, który powstaje poprzez wymieszanie sosu sojowego z octem ryżowym w proporcji 2:1. Możecie też użyć naszego yangnyeom ganjang - zapewniamy, że smakuje równie dobrze :)
przepis pochodzi z książki „The Korean Table: From Barbecue to Bibimbap 100 Easy-To-Prepare Recipes” 

Spróbujcie też tego! :)