19,1K
W poprzednim poście, który traktował o podwójnie smażonym koreańskim kurczaku wspomniałyśmy, że najlepiej smakuje on nie tylko z kuflem zimnego piwa, ale również z miseczką (lub dwiema) marynowanej białej rzodkwi. Zresztą właśnie z tym dodatkiem kurczak ten jest zwykle serwowany. A ponieważ lubimy robić wszystko samodzielnie, przyszła więc dziś pora na ten szybki przepis. Wypada jednak wykonać go około jeden dzień przed planowanym spożyciem – tyle czasu trwa bowiem szybki proces marynowania. I choć sam zapach nie wróży zbyt wiele dobrego, to smak naprawdę świetnie komponuje się z yangnyeom tongdak.
Naprawdę polecamy :)
SKŁADNIKI
0,5 kubka octu ryżowego
0,5 kubka drobnego cukru
0,5 kubka wody
1 łyżeczka soli
0,5 kg białej rzodkwi, obranej i pokrojonej w kostkę
czarny sezam do podania
PRZYGOTOWANIE
W misce łączymy razem ocet, cukier, sól oraz wodę i bardzo dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru oraz soli. Do tej mikstury dorzucamy pokrojoną rzodkiew i dokładnie razem mieszamy. Umieszczamy w słoiku lub innym wybranym pojemniku i zakręcamy, pozostawiając go w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie rzodkiew jest gotowa, pozostałości trzymamy w lodówce.
Podajemy posypaną czarnym sezamem, oczywiście razem z yangnyeom tongdak :)
przepis pochodzi z książki „Korean Food Made Simple”