![nabe z pulpecikami](https://napaleczkach.pl/wp-content/uploads/2017/12/tori-dango-nabe-2.jpg)
![nabe z pulpecikami](https://napaleczkach.pl/wp-content/uploads/2017/12/tori-dango-nabe-3.jpg)
![tori-dango-nabe-1 nabe z pulpecikami](https://www.napaleczkach.pl/wp-content/uploads/2017/12/tori-dango-nabe-1-585x585.jpg)
SKŁADNIKI
na bulion:
1,2 litra dashi
4 cm kawałek kombu
100 ml sake
2 łyżki mirinu
2 łyżki sosu sojowego
szczypta soli
na pulpety:
350 g mielonego mięsa kurczaka
1 jajko
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
0,5 cebuli, drobno posiekanej
2 cm kawałek imbiru, starty
2 - 4 zielone cebulki, drobno posiekane
1 łyżeczka sosu sojowego
czarny pieprz do smaku
dodatki:
1 por, pokrojony w talarki
wybrane grzyby - shiitake, pieczarki, boczniaki, shimeji
marchew, pokrojona w talarki
tofu, pokrojone w plastry
szpinak
kapusta pekińska
sos:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
sok z 1/4 limonki
PRZYGOTOWANIE
Na początek przygotowujemy pulpety - mięso łączymy w misce z jajkiem, skrobią ziemniaczaną, cebulą, imbirem, zieloną cebulką, sosem sojowym oraz pieprzem. Dokładnie ze sobą mieszamy (najlepiej ręką :)) i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
Na koniec do pełnego smaku bulionu możemy dodać porcję ugotowanego ryżu i chwilę razem gotować. Ryż przesiąknie smakiem nabe i zapewniamy że będzie smakować wyjątkowo :)