SKŁADNIKI
185 g mąki pszennej
105 g zmielonych orzeszków ziemnych
80 g cukru
1 łyżeczka soli
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1 białko jajka
1 łyżeczka białego sezamu
1 łyżeczka czarnego sezamu
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiewamy mąkę, zmielone orzechy, cukier oraz sól. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do mąki. Za pomocą dłoni rozprowadzamy je w mące aż do połączenia. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nadmiernie się kruszy, można dodać niewielką ilość wody aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Chwilę ugniatamy, formujemy w kulę i owinięte w folię wkładamy na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy - możecie w tym celu pomóc sobie i rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub też oprószyć je mąką. Wycinamy z niego dowolnie wybrane wzory i układamy na blaszce wyłożonej papierem (lub tacce, jeśli wasza blaszka jest duża - musi się jeszcze na chwilę zmieścić w lodówce). Wierzch ciasteczek smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Blachę wkładamy na 10 minut do lodówki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 12-15 minut, uważając by nie przypalić ciasteczek.