SKŁADNIKI
140 g czekolady gorzkiej 70%
250 g niesolonego masła
4 duże jajka
200 g cukru
nasiona z 15 ziaren kardamonu
135 g mąki
125 g orzechów pekan
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nasiona kardamonu rozdrabniamy w moździerzu. Orzechy delikatnie podsmażamy na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły, a następnie siekamy je w większe kawałki (my część zostawiłyśmy na dekorację ciasta).
Czekoladę dokładnie roztapiamy w kąpieli wodnej i pozwalamy jej delikatnie ostygnąć. W misce ubijamy masło, aż uzyskamy kremową konsystencję. Delikatnie dodajemy do niego czekoladę, a następnie wbijamy po kolei jajka. Całość mieszamy.
W dalszej kolejności dodajemy cukier (my dodałyśmy troszkę mniej, jeśli lubicie słodsze wypieki możecie zwiększyć jego ilość do 250 g), kardamon, mąkę oraz posiekane orzechy. Mieszamy aż do połączenia składników - nie robimy tego jednak zbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.
Tortownicę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką, a następnie wylewamy do niej ciasto (jeśli zostawiliście orzechy teraz możecie udekorować jego wierzch). Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch powinien być suchy, środek natomiast wilgotny.
Smacznego :)