Pakki biryani z kurczakiem

16:07

pakki biryani

Sporo już czasu minęło od kiedy ostatni raz odwiedzałyśmy wspólnie kuchenne zakątki Indii (klik!) i dziś postanowiłyśmy to niedopatrzenie naprawić. Przyznamy się, że niekiedy kuchnia ta nas trochę onieśmiela (zwłaszcza długością listy składników), ale chyba nigdy jeszcze nas nie zawiodła :) Często też okazuje się, że przygotowanie samego dania jest prostsze niż wskazywałby na to opis. 

Biryani to danie jednogarnkowe przyrządzane z ryżu basmati z przeróżnymi dodatkami i - a jakże by inaczej - aromatycznymi przyprawami. Narodziny tej potrawy datuje się na około 1600 rok i okres kiedy w Indiach panowali Mogołowie. Według źródeł, znana zapewne bardziej ze swojego wkładu w architekturę Indii (Taj Mahal) Mumtaz Mahal, zaniepokojona niedożywieniem indyjskiej armii zleciła przygotowanie pożywnej potrawy łączącej ryż oraz mięso. Kucharz przygotował biryani, które obecnie jest jednym z bardziej znanych dań pochodzących z Indii. Nazwa oznacza dosłownie „smażone przed gotowaniem“ - w ten właśnie sposób przygotowywany jest ryż, co nadaje mu wyjątkowego aromatu oraz zapobiega jego zlepianiu w czasie gotowania. 

W przypadku tej potrawy istnieją dwa sposoby jej przygotowania. W pierwszym noszącym nazwę kacchi, surowe mięso gotowane jest razem z ryżem. Na sam spód naczynia kładzione jest mięso w marynacie z jogurtu, na które następnie wędruje warstwa ziemniaków oraz ryżu. Druga możliwość - pakki – polega na ugotowaniu mięsa oraz ryżu osobno oraz połączenia ich razem pod koniec przygotowania potrawy. W ten sposób zarówno ryż jak i mięso zachowują swój indywidualny smak. 

Dziś wybrałyśmy dla Was pakki biryani z kurczakiem. Przepis, a zwłaszcza lista składników wygląda dosyć imponująco, ale po pewnym czasie można dojść do wprawy w przygotowywaniu tego dania. U nas gościło już ono kilka razy i za każdym razem niesamowicie nam smakowało :) 

pakki biryani

Pakki biryani z kurczakiem
बिरयानी
na 4 osoby

mieszanka przypraw:

1 łyżeczka goździków
10 całych ziaren kardamonu
1 łyżeczka kopru włoskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
około 6 mm kawałek kory cynamonu

kurczak:

2 łyżeczki mieszanki przypraw
2 łyżki masła
1,5 łyżki startego czosnku
1,5 łyżki startego imbiru
1 mała cebula, pokrojona w piórka
2 liście laurowe
1 zielone chili, przekrojone na pół
500 g mięsa z kurczaka (udka lub pierś), pokrojone w kostkę
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
2 łyżki jogurtu (najlepiej greckiego)
sok z połowy limonki
garść świeżych liści kolendry

aromatyczny ryż:

180 g nieugotowanego ryżu basmati
3 łyżki oleju
pół cebuli, pokrojonej w piórka
garść świeżych liści mięty, posiekanych
500 ml wody
pół łyżeczki soli

pakki biryani

Przygotowania rozpoczynamy od mieszanki przypraw. Wszystkie składniki wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy około 1 minutę, aż zaczną aromatycznie pachnieć. Przerzucamy do miseczki, w której pozwalamy im ostygnąć przed ich zmieleniem. Najwygodniej użyć w tym celu blendera lub miksera. Mieszankę trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż wystarczy nam na co najmniej dwa razy. 

W garnku roztapiamy masło i smażymy na nim czosnek, imbir, cebulę, liście laurowe oraz zielone chili. Mieszamy do momentu zeszklenia cebuli, a następnie dodajemy resztę składników - kurczaka, kurkumę, pieprz cayenne, sól, jogurt, sok z limonki, 2 łyżeczki mieszanki przypraw oraz posiekane liście kolendry. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, a następnie odkrywamy i gotujemy do momentu wyparowania wody. Odstawiamy. 

By przygotować ryż najpierw dokładnie go płuczemy, aż do momentu uzyskania stosunkowo czystej wody. Pozostawiamy chwilę na sitku aby dokładnie go odcedzić. Na średnim ogniu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę razem z posiekaną miętą. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy ryż i mieszamy z resztą składników. Zalewamy wodą, dodajemy sól i doprowadzamy do zagotowania na wysokim ogniu. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Częściowo zakrywamy garnek i gotujemy około 3 minuty - po tym czasie ryż powinien być w połowie ugotowany i przykryty cienką warstwą wody. 

Na wierzch ryżu kładziemy kurczaka i mieszamy bardzo delikatnie, tak by lekko połączyć ze sobą składniki. Znów częściowo zakrywamy garnek i gotujemy kolejne 5 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Wyłączamy ogień, zakrywamy garnek i zostawiamy go na stygnącym palniku przez kolejne 5 minut. Danie gotowe jest do podania :) 

Najlepiej smakuje z ogórkową raitą (klik!).

pakki biryani

pakki biryani

pakki biryani

przepis pochodzi z książki „Entice With Spice: Easy Indian Recipes for Busy People”

Spróbujcie też tego! :)

8 komentarze

  1. O mniam, uwielbiam kuchnię indyjską, zdjecia są cudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też ją uwielbiamy! ^^
      I ślicznie dziękujemy :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Smak jest równie baśniowy :D Dziękujemy!

      Usuń
  3. Uwielbiam, moje smaki jak dla mnie przepis idealny chętnie postaram się coś podobnego przygotować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będziesz zachwycona :) Dziękujemy i pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Powiedzcie gdzie serwujecie, a przybywam na miseczkę tego dania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam gdzie zawsze - w Krakowie :D Zapraszamy ^^

      Usuń