Samosy ze szpinakiem i serem chhena

by Na Pałeczkach
Praktycznie zawsze kiedy zamawiałyśmy coś indyjskiego, największą popularnością cieszyły się u nas samosy. Niespecjalnie znamy tego przyczynę, grunt że zwykle znikały w błyskawicznym tempie. Pomimo tego, że niektóre książki kucharskie polecają do ich wykonania użycie na przykład ciasta filo bądź nawet tortilli, my wolałyśmy pobawić się nimi od podstaw :) Zaopatrzone w kilka wersji przepisu na ciasto oraz filmiki instruktażowe zabrałyśmy się do roboty i choć łatwo nie było, to możemy się z Wami podzielić wypróbowanym już przez nas sposobem na te indyjskie cudeńka. 
samosy
Pomimo faktu, że kojarzą się nam one z kuchnią indyjską to ich korzenie sięgają centralnej części Azji, skąd przywędrowały do Indii podobno przez szlaki handlowe. Nazwa pochodzi od perskiego słowa sanbosag, a w źródłach historycznych spotkać można również wersję sanbusak czy sanbusaj. Rzeczywiście ich różnorodne wersje rozsiane są praktycznie po całym świecie bo na przykład w Portugalii i Brazylii przyrządzane są łudząco podobne chamuças. Przysmak ten nie zna również różnic klasowych – jedzony był zarówno przez osoby wyższe rangą jak i uczestniczył w codziennej diecie tych mniej zamożnych. Może właśnie ta uniwersalność pozwoliła mu zaskarbić sobie miłość tylu ludzi :)
Dziś zapraszamy na wersję ze szpinakiem, ziemniakami oraz serem chhena (przepis na niego niedawno pojawił się na blogu). Jeśli zaś jesteście fanami ziemniaków, to tutaj znajdziecie przepis na samosy z nimi w roli głównej.  
samosy
samosy
samosy

Samosy ze szpinakiem i serem chhena 

Praktycznie zawsze kiedy zamawiałyśmy coś indyjskiego, największą popularnością cieszyły się u nas samosy. Niespecjalnie znamy tego przyczynę, grunt że zwykle znikały w… Indie Samosy ze szpinakiem i serem chhena European Drukuj
Porcje: 12
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

na ciasto:
2 kubki mąki
pół łyżeczki soli
4 łyżki plus 1 łyżeczka oleju
4 łyżki wody (lub więcej w miarę potrzeby)

na nadzienie:
1 ziemniak, ugotowany w osolonej wodzie
3 łyżki oleju
1 łyżeczka ziaren kuminu
2 małe zielone papryczki chili
1 cebula
1 kubek sera chhena (np. z tego przepisu)
2 kubki szpinaku (ok. 100g)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry

PRZYGOTOWANIE

Na początku przygotowujemy ciasto - w tym celu łączymy mąkę oraz sól w misce i dodajemy do nich 4 łyżki oleju. Łączymy je razem aż do uzyskania faktury podobnej do okruchów chleba. Powoli dodajemy około 4 łyżki wody i ugniatamy ciasto około 5 minut na oprószonej mąką stolnicy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Kiedy będzie już miękkie w dotyku formujemy je w kulę i wcieramy w nią pozostałą 1 łyżeczkę oleju. Odstawiamy na co najmniej 30 minut, wcześniej owijając je szczelnie folią. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Ugotowanego ziemniaka ubijamy do miękkości. Olej rozgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy na niego kumin, posiekane chili oraz cebulę i smażymy razem przez 5 minut. Dodajemy ser chhena, ziemniaka, szpinak oraz pozostałe przyprawy - kurkumę, sól oraz garam masalę. Smażymy do połączenia składników i na koniec dorzucamy kolendrę.

Ciasto na samosy dzielimy na 6 części i każdą rozwałkowujemy na sporej wielkości okręgi. Przekrawamy je na pół i każdą połówkę składamy i zlepiamy tak by uzyskać małą kieszonkę - widoczną na zdjęciu. Wypełniamy ją nadzieniem i dokładnie łączymy pozostałe brzegi ciasta.

Gotowe samosy smażymy na głębokim tłuszczu uważając by ich nie spalić. Przewracamy je aby z każdej strony uzyskać złotobrązowy kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy najlepiej gorące (chociaż w temperaturze pokojowej smakują równie dobrze) z wybranym rodzajem chutney.

przepis pochodzi z książki „My Indian Kitchen: Preparing Delicious Indian Meals without Fear or Fuss”

Spróbujcie też tego! :)