• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Malinowy sernik z miso

      Burgery bulgogi

      Murgh makhani – butter chicken

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Placuszki z kukurydzy

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Satay z wieprzowiny

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Malinowy sernik z miso

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Shio rāmen

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Malinowy sernik z miso

      Burgery bulgogi

      Murgh makhani – butter chicken

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Placuszki z kukurydzy

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Satay z wieprzowiny

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Malinowy sernik z miso

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Shio rāmen

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
FusionKolacjaObiadTajlandiaTofuWarzywa

Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

Wrzesień 16, 2017
tofu ze szpinakiem
Tego typu przepisy rzadko lądują na naszym blogu, jednak to pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią już jakiś czas temu na stałe zagościło w naszym obiadowym menu. Nie dość że wykorzystuje tofu które uwielbiamy, to na dodatek w dużej mierze swój urok zawdzięcza dodatkowi orzeszków ziemnych. No i jeszcze ta bazylia.. Czemu więc nie podzielić się z Wami czymś tak pysznym oraz szybkim w przygotowaniu? Nie widzimy przeciwwskazań :)
tofu ze szpinakiem
Szpinak, orzeszki, bazylia czy też przede wszystkim tofu kojarzą się nie tylko z Azją, ale w szczególności z kuchnią wegetariańską. Niestety jeśli chodzi o ten przepis, w skład sosu dodawanego w momencie smażenia wchodzi zarówno sos rybny jak i ostrygowy. Pod tym względem kuchnia tajska przypomina niejako kuchnię japońską – w każdym daniu bowiem czaić się może jakiś „morski” dodatek, który ciężko ominąć lub który jest integralną częścią danej potrawy. W kuchni tajskiej z pewnością jest to wszędobylski sos rybny czy też pasta krewetkowa. My nie próbowałyśmy żadnych zamienników bo wegetariankami na pewno nie zostaniemy (choć bardzo lubimy tego typu potrawy). Jeśli jednak bardzo chcecie, możecie zastąpić sos rybny sosem sojowym. Zmienią się na pewno walory smakowe, ale może pomimo tego warto spróbować :)
tofu ze szpinakiem
tofu ze szpinakiem

Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

Drukuj
Porcje: 2-4

SKŁADNIKI

2 łyżki oleju
około 300 g tofu naturalnego, twardego
2 ząbki czosnku, posiekanego
1 łyżka świeżego galangalu, startego
około 150-200 g świeżego szpinaku
1,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki sherry
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka cukru palmowego
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki sosu chili, najlepiej Sriracha
około 0,5 kubka świeżej tajskiej bazylii, posiekanej
około 50 g prażonych orzechów ziemnych, rozdrobnionych w moździerzu

PRZYGOTOWANIE

Zanim przystąpimy do smażenia w woku przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki.

Tofu odsączamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i dokładnie obsmażamy kosteczki tofu z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

W miseczce łączymy ze sobą sos rybny, sherry, sos ostrygowy, cukier palmowy, sok z limonki oraz sos chili.

Szpinak przemywamy i osuszamy.

Rozgrzewamy olej na woku na wysokim ogniu i wrzucamy posiekany czosnek oraz galangal. Smażymy chwilę aż staną się aromatyczne i dorzucamy do nich liście szpinaku. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i gotujemy chwilę aż liście troszkę zwiotczeją. Dorzucamy tofu, posiekane liście bazylii oraz orzeszki ziemne i smażymy szybko przez około 30 sekund. Gotowe danie podajemy razem z ryżem. Możemy oczywiście dosypać orzeszków lub posypać dodatkową ilością bazylii :)

Smacznego!

przepis pochodzi z książki „Everyday Thai Cooking: Quick and Easy Family Style Recipes”
bazyliaorzechyorzechy ziemnesrirachaszpinaktofuwege
1 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Kimbap
Kolejny post
Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

Spróbujcie też tego! :)

Aloo gobi – curry z kalafiora

Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

Rajma chawal – curry z fasoli

Kimbap

Pierożki wonton z grzybami

Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

Syczuański makaron na zimno

Negi miso onigiri – onigiri z miso

Hotteok z cynamonem i orzechami

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Shio rāmen

Instagram

  • Syszelicie ju o okonomiyaki? Nazywany jest japosk pizz omletem lub
  • Co jecie dzisiaj na obiad? My postawiymy na Indie i
  • Szczliwego Chiskiego Nowego Roku! Na blogu czeka na Was przepis
  • Jak tam Wasze przygotowania do Chiskiego Nowego Roku? My pieczemy
  • Jednym z naszych wspomnie z dziecistwa jest przygotowywany wasnorcznie przez
  • Wiecie jaki jest najlepszy dodatek do kar? Jeli nie to
  • Koczymy z powitecznym lenistwem i to nie byle jak! Jeli
  • Czym si dzisiaj ogrzewacie?  kuchniaazjatycka kuchnia przepis zupa zupy
  • Mamy nadziej e macie na dzi smakowite plany My zaczynamy

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
  • Syszelicie ju o okonomiyaki? Nazywany jest japosk pizz omletem lub
  • Co jecie dzisiaj na obiad? My postawiymy na Indie i
  • Szczliwego Chiskiego Nowego Roku! Na blogu czeka na Was przepis
  • Jak tam Wasze przygotowania do Chiskiego Nowego Roku? My pieczemy
  • Jednym z naszych wspomnie z dziecistwa jest przygotowywany wasnorcznie przez
  • Wiecie jaki jest najlepszy dodatek do kar? Jeli nie to
  • Koczymy z powitecznym lenistwem i to nie byle jak! Jeli
  • Czym si dzisiaj ogrzewacie?  kuchniaazjatycka kuchnia przepis zupa zupy
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę