Czosnkowe chlebki naan

18:38

chlebki naan

Kuchnia indyjska, oprócz oczywistego wachlarza przypraw, które uwielbiamy, kojarzy się nam także z równie przez nas ubóstwianymi chlebkami. Czasem nie wiemy czy bardziej cieszy nas samo główne danie, czy właściwie radosne maczanie w niej ciepłego chlebka.. ;) 

Naan to bardzo popularny w rejonie Indii oraz Pakistanu (ale również Afganistanu czy też Iranu) chlebek, który tradycyjnie wypiekany jest w piecu tandoor. Tym też wyróżnia się spośród innych rodzajów chlebków indyjskich, które na przykład tak jak roti, wypiekane są na płaskich żelaznych naczyniach do tego przystosowanych. Kolejną cechą je wyróżniającą jest fakt, że do ich wyrobu używa się drożdży, a wodę często zastępuje się mlekiem czy też dodaje się jogurtu, co wpływa na ich charakterystyczny smak. W nasze rejony dotarł on dopiero w XX wieku, lecz na dworach władców indyjskich zjadany był na śniadania o wiele wcześniej, w okolicy XVI wieku. 

Naan zjeść możemy w zależności od nastroju w przeróżnych opcjach smakowych. Mamy więc naan czosnkowy (który dziś u nas gości), z orzechami (peshawari naan), z serem paneer (paneer naan) czy też nawet z mięsem (keema naan). Do wyboru do koloru :) Jak przystało na jeden z najbardziej popularnych chlebków, naan pobijał też różne rekordy. W 2004 roku Honeytop Speciality Foods wypiekło naan o wielkości... 3 metrów na 1 metr. Pewna indyjska restauracja z kolei w ciągu tylko jednej godziny była w stanie zrobić aż 640 chlebki, które następnie oddała na rzecz osób potrzebujących. Zdecydowanie nie mamy w planach pobijać rekordów, ale z miłą chęcią wracamy do tego przepisu. 

Szkoda tylko, że gotowe naany tak szybko znikają z talerza ;)

chlebki naan

Czosnkowe chlebki naan
गार्लिक नान
na ok. 8 placuszków

150-200 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
7 g suchych drożdży
480 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 kubka posiekanego czosnku (ilość można zmniejszyć :))
1 jajko
2 łyżki oleju
180 g jogurtu, najlepiej greckiego
garść liści świeżej kolendry
roztopione masło

chlebki naan

chlebki naan

Mleko łączymy z drożdżami oraz cukrem i mieszamy, a następnie odstawiamy na około 15 minut. Mieszamy posiekany czosnek razem z posiekaną kolendrą. 

W międzyczasie w dużej misce przesiewamy razem mąkę oraz proszek do pieczenia. Do miski dorzucamy sól, połowę czosnku, jajko, olej oraz jogurt. Dolewamy też drożdżową miksturę i ugniatamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta (możemy dolewać mleko lub dorzucać mąki zgodnie z potrzebą). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin.

Ciasto delikatnie ugniatamy i dzielimy na 8 porcji. Każdą rozwałkowujemy w kształt łzy, które następnie posypujemy mieszanką czosnku i kolendry, delikatnie przyciskając do ciasta.

Układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5- 10 minut. Czas ten musicie oczywiście kontrolować :) Gotowe, ciepłe naany smarujemy roztopionym masłem.

Podajemy z naszą ulubioną potrawą indyjską :)

chlebki naan

chlebki naan

zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "My Indian Kitchen: Preparing Delicious Indian Meals without Fear or Fuss"

Spróbujcie też tego! :)

3 komentarze