Chikin mu

19:11

pikle

W poprzednim poście, który traktował o podwójnie smażonym koreańskim kurczaku wspomniałyśmy, że najlepiej smakuje on nie tylko z kuflem zimnego piwa, ale również z miseczką (lub dwiema) marynowanej białej rzodkwi. Zresztą właśnie z tym dodatkiem kurczak ten jest zwykle serwowany. A ponieważ lubimy robić wszystko samodzielnie, przyszła więc dziś pora na ten szybki przepis. Wypada jednak wykonać go około jeden dzień przed planowanym spożyciem - tyle czasu trwa bowiem szybki proces marynowania. I choć sam zapach nie wróży zbyt wiele dobrego, to smak naprawdę świetnie komponuje się z yangnyeom tongdak.

Naprawdę polecamy :)

pikle

Chikin mu
Marynowana rzodkiew
치킨 무
na około jeden 1 litrowy słoik

0,5 kubka octu ryżowego
0,5 kubka drobnego cukru
0,5 kubka wody
1 łyżeczka soli
0,5 kg białej rzodkwi, obranej i pokrojonej w kostkę
czarny sezam do podania

pikle

W misce łączymy razem ocet, cukier, sól oraz wodę i bardzo dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru oraz soli. Do tej mikstury dorzucamy pokrojoną rzodkiew i dokładnie razem mieszamy. Umieszczamy w słoiku lub innym wybranym pojemniku i zakręcamy, pozostawiając go w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie rzodkiew jest gotowa, pozostałości trzymamy w lodówce.

Podajemy posypaną czarnym sezamem, oczywiście razem z yangnyeom tongdak :)

pikle

przepis pochodzi z książki "Korean Food Made Simple" 

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze