Yachae juk

13:27

yachae juk

Mamy nadzieję, że w spokoju przeżyliście Święta oraz Nowy Rok i odpoczęliście choć trochę. Dziś przygotowałyśmy dla Was coś specjalnie na lekko nadwyrężone świątecznym jedzeniem żołądki - cudownie kremową i niezwykle łagodną owsiankę ryżową prosto z Korei :)

Owsianki ryżowe znane są w większości krajów azjatyckich – dla przykładu w Japonii jest okayu (お粥), Filipiny mają lugaw, Tajlandia chok (โจ๊ก), a Wietnam cháo. Jedzona jest ona zwykle po cięższym posiłku, na złagodzenie przejedzenia oraz jako potrawa "na chorobę". W niektórych krajach jest posiłkiem typowo śniadaniowym. Ze względu na swoją delikatność często polecana jest dzieciom czy też osobom starszym. Coś jak nasz rosół :) W Korei została ona wyniesiona na nowy poziom cudowności – można ją zjeść w kilkunastu odmianach (podobno doliczyć można aż 40) z różnymi dodatkami, w osobnych restauracyjnych sieciówkach. 

Nasza historia z owsianką ryżową toczyła się w troszkę odmienny sposób. Kasia ugotowała ją kiedyś sama – zachwycona próbowała przekonać mnie do jej spróbowania, ale przez to, że kojarzyła mi się z typowym daniem szpitalnym, odkładałam to jak tylko najdłużej mogłam ;) Wszystko zmieniło się jednak pewnego mroźnego popołudnia, kiedy trafiłam do jednej ze wspomnianych wcześniej sieciówek w zatłoczonym seulskim Hongdae – Bonjuk (본죽). A trzeba jeszcze dodać, że nie była to wizyta, której do końca pragnęłam – towarzyszka mojej podróży nie była zwolenniczką ostrego jedzenia, a jako że dzień wcześniej została przeze mnie namówiona na, nie da się ukryć, pikantne kimchi jjigae, przyszła i kolej na mnie.

yachae juk

Kiedy zamówiona przeze mnie owsianka z wołowiną i grzybami przywędrowała do mojego stolika, już wiedziałam, że moje obawy były bezpodstawne.. i przepadłam ;) W rezultacie w trakcie mojej wizyty w Korei odwiedziłyśmy Bonjuk jeszcze raz i po powrocie z Azji owsianka lądowała na naszym stole już wielokrotnie. 

Tak więc teraz już obie z czystym sumieniem możemy polecić Wam juk, nie tylko gdy jesteście chorzy ;) 

yachae juk

Yachae juk
Owsianka ryżowa z warzywami
야채죽
na 4 osoby

3/4 kubka ryżu krótkoziarnistego (do sushi)
1,5 łyżki oleju sezamowego
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę*
1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
1/2 białej rzodkwi pokrojonej w drobną kostkę
1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę
6 kubków wody
2 łyżeczki soli
pieprz

*możecie pokroić naprawdę drobno – my wolałyśmy troszkę większe kawałki. 

yachae juk

Przepłukujemy ryż w zimnej wodzie, aż do momentu kiedy przestanie być mętna (zwykle 3-4 razy wystarczą). Zalewamy go zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny do namoknięcia. Po upływie tego czasu odsączamy na sitku przez około 15 minut.

W dużym garnku podgrzewamy olej sezamowy na średnim ogniu. Podsmażamy na nim cebulę razem z marchewką, rzodkwią oraz ryżem przez około minutę. Zalewamy wodą i gotujemy delikatnie przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby zapobiec przywieraniu ryżu do garnka. Dodajemy cukinię i gotujemy dalej aż zmięknie, a owsianka stanie się gęstsza. Na tym etapie dodajemy sól oraz pieprz – przyprawy dodajemy na samym końcu, wtedy uzyskamy najlepszy efekt. 

Polecamy posypanie gotowej owsianki prażonymi i zmielonymi ziarnami sezamu (nie żałujcie sobie ;))

yachae juk

przepis pochodzi z książki "The Korean Table: From Barbecue to Bibimbap 100 Easy-To-Prepare Recipes"


Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze