• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Char siu bao

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Mango lassi – napój z mango na bazie…

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Miso yaki onigiri

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Shōyu rāmen

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Nitamago – marynowane jajka

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Shōyu rāmen

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Shōyu rāmen

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Miso yaki onigiri

      Biryani z tofu i warzywami

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Biryani z tofu i warzywami

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Artykuły
    • 6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Char siu bao

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Mango lassi – napój z mango na bazie…

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Miso yaki onigiri

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Shōyu rāmen

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Nitamago – marynowane jajka

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Shōyu rāmen

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Shōyu rāmen

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Miso yaki onigiri

      Biryani z tofu i warzywami

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Biryani z tofu i warzywami

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Artykuły
    • 6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
JaponiaPrzekąski i przystawkiPrzetworyWarzywa

Fukujinzuke – pikle do karē

17 stycznia, 2019
fukujinzuke
Obiecałyśmy Wam przepis na najlepszy dodatek do karē i obietnicę swą dziś spełniamy! Jeśli jeszcze nie wiecie co to fukujinzuke i dlaczego japońskie pikle są najlepsze to postaramy się Wam trochę tę kwestię przybliżyć. Najlepiej jednak będzie jak po prostu sami spróbujecie je wykonać. Podziękujecie nam później ;)
fukujinzuke
Fukujinzuke (福神漬け) są jednym z przykładów japońskiego sposobu na pikle z użyciem sosu sojowego. Zrobione z drobno pokrojonych warzyw, które smaku nabierają dzięki specjalnej mieszance sosu sojowego z cukrem i innymi dodatkami. Właściwie przygotowane powinny być chrupiące z delikatną nutką słodyczy. Podstawą zwykle jest daikon czyli japońska biała rzodkiew, bakłażan, korzeń lotosu, ogórek oraz inne dodatki takie jak perilla czy też grzyby shiitake. Najczęściej składników jest siedem, ze względu na nazwę, która nawiązuje do shichi-fukujin (七福神) czyli siedmiorga bogów szczęścia z japońskiej mitologii. Jeśli dacie tym piklom szansę to zobaczycie jak idealnie współgrają ze smakiem karē i jak podkreślają jego walory smakowe. No i oczywiście swoją chrupkością tworzą przeciwwagę dla dosyć gładkiej konsystencji japońskiego curry.
fukujinzuke
Tak właściwie nigdy nie sądziłyśmy, że uda nam się kiedyś własnoręcznie wykonać te właśnie pikle. W Japonii tak bardzo nam smakowały, że urosły trochę do rangi takiego dodatku idealnego, którego smaku na pewno nie uda nam się powtórzyć. W końcu jednak postanowiłyśmy podjąć się tego prawie niemożliwego zadania i po kilku próbach uzyskałyśmy w stu procentach satysfakcjonujący efekt. Ciężko nam teraz powiedzieć, czy nasza wersja jest lepsza czy taka sama jak ta, którą próbowałyśmy w Japonii – nasza wrodzona skromność nie pozwala zbytnio się chwalić ;) Zdecydowanie jednak jest to jeden z naszych ukochanych przepisów i bardzo cieszymy się, że wreszcie tutaj zagościł.
Pamiętajcie, żeby odcedzić warzywa z sosu po zagotowaniu – w innym przypadku nie osiągnięcie tej charakterystycznej chrupkości. Uwierzcie nam, próbowałyśmy obydwu sposobów :)

Fukujinzuke • pikle do karē • 福神漬け

Drukuj

SKŁADNIKI

1 mały bakłażan

biała rzodkiew

2 małe marchewki

6 grzybów shiitake

1 średniej wielkości ogórek

korzeń lotosu (opcjonalnie)

2 łyżki soli

1 kubek cukru

1 kubek sosu sojowego

1 kubek sake

1 kubek mirinu

0,5 kubka octu ryżowego

kawałek konbu

5 cm imbiru, pokrojonego we słupki

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa (bez imbiru) siekamy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do miski, a następnie zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Gdy puszczą wodę (około 10-15 minut) dokładnie je odsączamy i odkładamy na później.

W garnku łączymy ze sobą sos sojowy, sake, mirin, ocet ryżowy oraz cukier i mieszamy. Gotujemy chwilę do połączenia i wrzenia. Do gotującej się zaprawy wrzucamy odciśnięte warzywa, imbir oraz posiekane w paseczki konbu. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. W tym momencie odcedzamy warzywa, zachowując całość sosu. Warzywa przekładamy do czystego słoika, a sos z powrotem przelewamy do garnka. Gotujemy go jeszcze kilka minut aż delikatnie zgęstnieje (5-10 minut). Ciepłym sosem zalewamy warzywa i odkładamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. 

Pikle są gotowe do jedzenia na następny dzień :)

karēpiklewarzywa
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Miso karē – japońskie curry z miso
Kolejny post
Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

Spróbujcie też tego! :)

Karē chāhan – Smażony ryż curry

Baechu kimchi – klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem...

Kheera raita – raita z ogórków

Biryani z tofu i warzywami

Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki...

Bánh mì z pikantnym tofu i bakłażanem

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Shio rāmen

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę