• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Syczuański makaron na zimno

      Smażony makaron szanghajski

      Rolada z hōjicha

      Nocna owsianka z matcha

      Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe

      Korzenne ciasteczka z kinako

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Shio rāmen

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Smażone szalotki oraz olej szalotkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Tofu bao – parowane bułeczki bao z tofu

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Mỡ hành – olej z zielonej cebulki

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Łosoś teriyaki

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Tan tan men

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Baechu kimchi – klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Karē pan – bułeczki z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Karē udon – udon z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Pierożki wonton z grzybami

      Beoseot chamkkae tang – zupa grzybowa z tahini

      Kinoko nabe – nabe z grzybami

      Dubu Jeon – tofu z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Shio rāmen

      Tan tan men

      Syczuański makaron na zimno

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimbap

      Katsudon

      Omuraisu – japoński omlet z ryżem

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Agedashi tofu – smażone tofu w dashi

      Mapo tofu

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Syczuański makaron na zimno

      Smażony makaron szanghajski

      Rolada z hōjicha

      Nocna owsianka z matcha

      Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe

      Korzenne ciasteczka z kinako

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Shio rāmen

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Smażone szalotki oraz olej szalotkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Tofu bao – parowane bułeczki bao z tofu

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Mỡ hành – olej z zielonej cebulki

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Łosoś teriyaki

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Tan tan men

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Baechu kimchi – klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Karē pan – bułeczki z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Karē udon – udon z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Pierożki wonton z grzybami

      Beoseot chamkkae tang – zupa grzybowa z tahini

      Kinoko nabe – nabe z grzybami

      Dubu Jeon – tofu z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Shio rāmen

      Tan tan men

      Syczuański makaron na zimno

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimbap

      Katsudon

      Omuraisu – japoński omlet z ryżem

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Agedashi tofu – smażone tofu w dashi

      Mapo tofu

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
JaponiaMąkaWypieki i desery

Ciasteczka z kwiatami wiśni

Kwiecień 11, 2018
ciasteczka z kwiatami wiśni
Ostatnio ogarnął nas mały sentymentalny nastrój, który niespecjalnie wiedziałyśmy jak zwalczyć. Dokładnie rok temu byłyśmy bowiem w Japonii, w tym niezwykłym czasie pełnym zapierających dech w piersiach kwitnących drzew wiśni. Ponieważ w tym roku jedyne co nam pozostało to pooglądanie zdjęć z tej wyprawy, postanowiłyśmy uczcić ten czas nieco inaczej. Przygotowałyśmy więc kruche maślane ciasteczka z kwiatami wiśni, które dodają im specyficznego aromatu i troszkę słoności. Domyślamy się, że zapewne ciężko będzie je zdobyć, ale za około 30 zł możecie dostać je chociażby na ebay :)
 
ciasteczka z kwiatami wiśni
Japończycy uwielbiają drzewa wiśni. Cały rok wyczekiwany jest ten moment, w którym ponownie zakwitną i będzie można znów podziwiać ich niezaprzeczalne piękno. Co roku publikowane są prognozy, tak zwane sakura zensen (桜前線), dokładnie pokazujące w jakim rejonie i w jakim czasie zakwitną wiśnie. I choć słowo określające ten coroczny zwyczaj podziwiania kwiatów czyli hanami (花見) dosłownie oznacza „patrzenie na kwiaty” (co nadaje mu dosyć szerokiego znaczenia), to w większości przypadków używane jest do określenia podziwiana właśnie kwiatów wiśni.
ciasteczka z kwiatami wiśni
ciasteczka z kwiatami wiśni
Zwyczaj ten ma już kilkaset lat tradycji i pierwszych jego oznak doszukiwać się można już w okresie Nara (710 – 784) kiedy to częściej podziwiano równie piękne kwiaty tzw. moreli japońskiej, a z czasem przyszedł czas na drzewa wiśniowe. Na całe szczęście przetrwał on do dziś i w ciągu tych trzech tygodni życia kwiatów parki zapełniają się tłumami ludzi którzy spacerują lub też urządzają sobie pikniki pod drzewami. Jeśli chodzi o pikniki to oczywiście jest w czym wybierać bowiem w tym czasie w sklepach znaleźć można specjalne limitowane edycje napojów czy przekąsek przeznaczone specjalnie na tę okazję. Dużą popularnością cieszą się też specjalne budki z jedzeniem ulicznym porozstawiane w strategicznych i najbardziej zaludnionych miejscach. Nie można też zapomnieć o sake oraz piwie ;)
 
ciasteczka z kwiatami wiśni
Oczywiście miłość Japończyków do wiśni nie ogranicza się jedynie do ich podziwiania. Jak już wspomniałyśmy zjadane są zarówno pączki kwiatów jak i jej liście, specjalnie marynowane w mieszance soli oraz octu z ume. Tak przygotowane kwiaty dodaje się do potraw (najczęściej słodkości czyli wagashi) lub też przygotowuje się z nich herbatę zalewając je po prostu wodą. Ten smak na różnych produktach określany jest mianem sakura (桜) podczas gdy znany nam dobrze smak owoców wiśni zapisywany jest najczęściej jako cherī (チェリー). Warto sprawdzić obydwa smaki, jeśli kiedykolwiek będziecie w Japonii lub uda się Wam zdobyć jakiś smakołyk z tego kraju. 
 
ciasteczka z kwiatami wiśni

Ciasteczka z kwiatami wiśni • 桜クッキー

Drukuj
Porcje: ok. 20

SKŁADNIKI

113 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej.

30 g solonych kwiatów wiśni

120 g mąki pszennej

szczypta soli

60 g cukru pudru

1 żółtko

cukier do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku przygotowujemy kwiaty wiśni. Z opakowania odkładamy niezniszczone kwiaty – te posłużą nam jako dekoracja ciastek. Te zniszczone (około 1 łyżka) zostaną posiekane i dodane do ciasta. Aby pozbyć się części soli zarówno kwiaty których użyjemy do dekoracji, jak i te uszkodzone namaczamy w wodzie przez 30 minut, w osobnych miskach. Po upływie tego czasu kwiaty do dekoracji układamy na ręczniku papierowym i delikatnie osuszamy drugą warstwą ręcznika. Odstawiamy. Resztę kwiatów wyciskamy i dokładnie siekamy.

W misce łączymy ze sobą mąkę oraz sól. Za pomocą miksera ubijamy masło aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dalej ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtko jajka. Mieszamy do połączenia składników. Powoli dosypujemy mąkę i mieszamy ją z resztą ciasta. Na sam koniec dodajemy posiekane kwiaty wiśni i całość dokładnie mieszamy. W tej postaci ciasto jest bardzo ciężko uformować, więc pozostawiamy je na godzinę w lodówce uprzednio robiąc z niego kulę i przykrywając folią. Po tym czasie będziemy w stanie zwinąć je w formę wałka o średnicy około 4 cm. Zawijamy go w folię i znów wkładamy do lodówki, tym razem na 2 godziny.

Kiedy jesteśmy już gotowi do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i obtaczamy je naokoło w cukrze – w ten sposób uzyskamy piękną ramkę z kryształków cukru :) Za pomocą noża kroimy ciasteczka o grubości około 1 cm i układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce. Na każdym z nich układamy wcześniej przygotowane kwiaty wiśni.

Pieczemy przez około 15 minut lub gdy zauważymy że brzegi brązowieją. Zostawiamy do przestygnięcia i cieszymy się ich smakiem razem z kubkiem herbaty. Najlepiej zielonej ^^

przepis pochodzi ze strony Just One Cookbook
ciasteczkakwiaty wiśnisłodkiewypieki
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Rolada z hōjicha

Spróbujcie też tego! :)

Maejakgwa – koreańskie faworki

Hotteok z cynamonem i orzechami

Torcik matcha tiramisu i nasze pierwsze urodziny :)

Matcha crème brûlée

Pączki mochi

Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

Purin – japoński pudding

Hobak Hotteok – dyniowe hotteok

Brownie z kardamonem

Ciasteczka sezamowe z czarnym sezamem

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę