• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Malinowy sernik z miso

      Burgery bulgogi

      Murgh makhani – butter chicken

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Placuszki z kukurydzy

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Satay z wieprzowiny

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Malinowy sernik z miso

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Shio rāmen

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Malinowy sernik z miso

      Burgery bulgogi

      Murgh makhani – butter chicken

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Placuszki z kukurydzy

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Satay z wieprzowiny

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Malinowy sernik z miso

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Shio rāmen

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
ChinyGrzybyPrzekąski i przystawki

Pierożki wonton z grzybami

Grudzień 14, 2017
wonton
Czy jest jakaś potrawa świąteczna na którą nie możecie się doczekać? :)
My lubimy znakomitą większość serwowanych wtedy potraw, ale chyba nic nie cieszy nas bardziej niż aromatyczny barszcz z dodatkiem grzybowych uszek. Od zawsze był to dla nas numer jeden i nawet dosyć pracochłonne lepienie maleńkich pierogów nie zniechęca nas do tego specjału.
Ponieważ okres świąteczny na naszym blogu jest troszkę problematyczny, to nawet nie wiecie jak bardzo ucieszyło nas odkrycie przepisu na baozi z nadzieniem grzybowym. Co prawda zrezygnowałyśmy z oryginalnego ciasta na rzecz takiego, które bardziej przypominać będzie nasze pierogi, ale nie wyszło to nikomu na złe :) Farsz, zawinięty w cieniutkie ciasto do wontonów spokojnie wpasowałby się w smak barszczu i nie ukrywamy, że planujemy sprawdzić czy taki mariaż ma jakiś sens. Na pewno damy znać, a na razie zapraszamy na przepyszne pierożki wonton z grzybami ^^
pierożki wonton
pierożki wonton

Pierożki wonton z grzybami

Drukuj
Porcje: ok. 50 pierożków

SKŁADNIKI

na ciasto do pierogów:
2 kubki mąki pszennej
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka soli
0,5 kubka wody (być może troszkę więcej)
skrobia do oprószenia

na nadzienie:
8 suszonych grzybów shiitake
ok. 60 g suszonych grzybów mun
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki świeżego, startego imbiru
1 mała marchewka, starta
1 zielona cebulka

sos do pierogów:
1/4 kubka czarnego octu
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju chili
około 1,5 cm startego imbiru

PRZYGOTOWANIE

W misce łączymy razem mąkę oraz sól, a następnie dodajemy jajka i dokładnie razem mieszamy. Powoli dolewamy wodę, cały czas ugniatając ciasto aż uzyskamy gładką konsystencję. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ugniatamy je dalej przez około 10 minut i ponownie odstawiamy przykrywając na 30 minut. Całość dzielimy na dwie części, a każdą z nich rozwałkowujemy – na razie nie musi to być super cienkie rozwałkowanie. Oprószamy skrobią i składamy, a następnie owijamy w folię spożywczą. Powtarzamy z drugą częścią ciasta i obie połówki zostawiamy na kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej, ciasto powinno być bardzo plastyczne. Z ciasta wykrawamy kwadraty, nasze miały około 7 centymetrowe boki. Układamy jeden na drugim obsypując skrobią aby do siebie nie przywierały.

Przygotowujemy sos do pierogów – łączymy ze sobą ocet, sos sojowy, olej chili oraz imbir. Odstawiamy aby smaki ładnie się połączyły.

Aby przygotować nadzienie, namaczamy najpierw grzyby shiitake oraz mun w 2 kubkach ciepłej wody przez 30 minut. Odcedzamy je, wyciskając z nich nadmiar wody  – zostawiamy płyn z namaczania.  Następnie bardzo drobno je siekamy. Do miski wlewamy 1 kubek płynu pozostałego z namaczania grzybów i do niego dodajemy sos sojowy, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz oraz cukier. W rondelku podgrzewamy olej na wysokim ogniu. Wrzucamy do niego grzyby razem ze startym imbirem i smażymy przez minutę. Dorzucamy marchewkę i smażymy przez kolejną minutę cały czas mieszając. Zalewamy wcześniej przygotowanym płynem i gotujemy aż do momentu prawie całkowitego odparowania. Farsz powinien być wilgotny. Pozwalamy mu się ochłodzić*.

Na wykrojone ciasto kładziemy niewielką ilość farszu i sklejamy jego brzegi. Są różne sposoby na zlepienie wontonów, polecamy ten filmik (klik!) – wybierzcie ten, który najbardziej Wam odpowiada.
Tak przygotowane pierożki możemy ugotować na parze lub w wodzie. W pierwszym przypadku kładziemy je w parowniki na około 6-8 minut.
Jeśli wolimy ugotować je w wodzie, wrzucamy pierożki do gotującej się wody. Po ich wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je 3 minuty. Podajemy razem z sosem lub też.. w barszczu :)

UWAGI

Farszu wychodzi więcej - w zależności od wielkości pierogów. Na małe, jak w tym wypadku myślimy że jest to podwójna ilość. Możecie ją zmniejszyć lub też pozostałą część zamrozić. 

zmodyfikowany przepis pochodzi z książek „The Dumpling: A Seasonal Guide” oraz „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao”
przepis na ciasto pochodzi z bloga China Sichuan Food
grzybygrzyby munparowanepierogishiitakewege
1 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Korzenne ciasteczka z kinako
Kolejny post
Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe

Spróbujcie też tego! :)

Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z...

Kheera raita – raita z ogórków

Kabocha korrokke – dyniowe korokke

Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

Aloo gobi – curry z kalafiora

Bibim guksu – ostry makaron na zimno

Czosnkowe chlebki naan

Paratha – indyjskie placuszki

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Shio rāmen

Instagram

  • Syszelicie ju o okonomiyaki? Nazywany jest japosk pizz omletem lub
  • Co jecie dzisiaj na obiad? My postawiymy na Indie i
  • Szczliwego Chiskiego Nowego Roku! Na blogu czeka na Was przepis
  • Jak tam Wasze przygotowania do Chiskiego Nowego Roku? My pieczemy
  • Jednym z naszych wspomnie z dziecistwa jest przygotowywany wasnorcznie przez
  • Wiecie jaki jest najlepszy dodatek do kar? Jeli nie to
  • Koczymy z powitecznym lenistwem i to nie byle jak! Jeli
  • Czym si dzisiaj ogrzewacie?  kuchniaazjatycka kuchnia przepis zupa zupy
  • Mamy nadziej e macie na dzi smakowite plany My zaczynamy

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
  • Syszelicie ju o okonomiyaki? Nazywany jest japosk pizz omletem lub
  • Co jecie dzisiaj na obiad? My postawiymy na Indie i
  • Szczliwego Chiskiego Nowego Roku! Na blogu czeka na Was przepis
  • Jak tam Wasze przygotowania do Chiskiego Nowego Roku? My pieczemy
  • Jednym z naszych wspomnie z dziecistwa jest przygotowywany wasnorcznie przez
  • Wiecie jaki jest najlepszy dodatek do kar? Jeli nie to
  • Koczymy z powitecznym lenistwem i to nie byle jak! Jeli
  • Czym si dzisiaj ogrzewacie?  kuchniaazjatycka kuchnia przepis zupa zupy
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę