Pierożki wonton z grzybami

by Na Pałeczkach
wonton
Czy jest jakaś potrawa świąteczna na którą nie możecie się doczekać? :)
My lubimy znakomitą większość serwowanych wtedy potraw, ale chyba nic nie cieszy nas bardziej niż aromatyczny barszcz z dodatkiem grzybowych uszek. Od zawsze był to dla nas numer jeden i nawet dosyć pracochłonne lepienie maleńkich pierogów nie zniechęca nas do tego specjału.
Ponieważ okres świąteczny na naszym blogu jest troszkę problematyczny, to nawet nie wiecie jak bardzo ucieszyło nas odkrycie przepisu na baozi z nadzieniem grzybowym. Co prawda zrezygnowałyśmy z oryginalnego ciasta na rzecz takiego, które bardziej przypominać będzie nasze pierogi, ale nie wyszło to nikomu na złe :) Farsz, zawinięty w cieniutkie ciasto do wontonów spokojnie wpasowałby się w smak barszczu i nie ukrywamy, że planujemy sprawdzić czy taki mariaż ma jakiś sens. Na pewno damy znać, a na razie zapraszamy na przepyszne pierożki wonton z grzybami ^^
pierożki wonton
pierożki wonton
wonton

Pierożki wonton z grzybami

Czy jest jakaś potrawa świąteczna na którą nie możecie się doczekać? :) My lubimy znakomitą większość serwowanych wtedy potraw, ale chyba nic… Chiny Pierożki wonton z grzybami European Drukuj
Porcje: ok. 50 pierożków
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

na ciasto do pierogów:
2 kubki mąki pszennej
2 średniej wielkości jajka
1 łyżeczka soli
0,5 kubka wody (być może troszkę więcej)
skrobia do oprószenia

na nadzienie:
8 suszonych grzybów shiitake
ok. 60 g suszonych grzybów mun
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki świeżego, startego imbiru
1 mała marchewka, starta
1 zielona cebulka

sos do pierogów:
1/4 kubka czarnego octu
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju chili
około 1,5 cm startego imbiru

PRZYGOTOWANIE

W misce łączymy razem mąkę oraz sól, a następnie dodajemy jajka i dokładnie razem mieszamy. Powoli dolewamy wodę, cały czas ugniatając ciasto aż uzyskamy gładką konsystencję. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ugniatamy je dalej przez około 10 minut i ponownie odstawiamy przykrywając na 30 minut. Całość dzielimy na dwie części, a każdą z nich rozwałkowujemy - na razie nie musi to być super cienkie rozwałkowanie. Oprószamy skrobią i składamy, a następnie owijamy w folię spożywczą. Powtarzamy z drugą częścią ciasta i obie połówki zostawiamy na kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej, ciasto powinno być bardzo plastyczne. Z ciasta wykrawamy kwadraty, nasze miały około 7 centymetrowe boki. Układamy jeden na drugim obsypując skrobią aby do siebie nie przywierały.

Przygotowujemy sos do pierogów - łączymy ze sobą ocet, sos sojowy, olej chili oraz imbir. Odstawiamy aby smaki ładnie się połączyły.

Aby przygotować nadzienie, namaczamy najpierw grzyby shiitake oraz mun w 2 kubkach ciepłej wody przez 30 minut. Odcedzamy je, wyciskając z nich nadmiar wody  - zostawiamy płyn z namaczania.  Następnie bardzo drobno je siekamy. Do miski wlewamy 1 kubek płynu pozostałego z namaczania grzybów i do niego dodajemy sos sojowy, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz oraz cukier. W rondelku podgrzewamy olej na wysokim ogniu. Wrzucamy do niego grzyby razem ze startym imbirem i smażymy przez minutę. Dorzucamy marchewkę i smażymy przez kolejną minutę cały czas mieszając. Zalewamy wcześniej przygotowanym płynem i gotujemy aż do momentu prawie całkowitego odparowania. Farsz powinien być wilgotny. Pozwalamy mu się ochłodzić*.

Na wykrojone ciasto kładziemy niewielką ilość farszu i sklejamy jego brzegi. Są różne sposoby na zlepienie wontonów, polecamy ten filmik (klik!) - wybierzcie ten, który najbardziej Wam odpowiada.
Tak przygotowane pierożki możemy ugotować na parze lub w wodzie. W pierwszym przypadku kładziemy je w parowniki na około 6-8 minut.
Jeśli wolimy ugotować je w wodzie, wrzucamy pierożki do gotującej się wody. Po ich wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je 3 minuty. Podajemy razem z sosem lub też.. w barszczu :)

UWAGI

Farszu wychodzi więcej - w zależności od wielkości pierogów. Na małe, jak w tym wypadku myślimy że jest to podwójna ilość. Możecie ją zmniejszyć lub też pozostałą część zamrozić. 

zmodyfikowany przepis pochodzi z książek „The Dumpling: A Seasonal Guide” oraz „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao”
przepis na ciasto pochodzi z bloga China Sichuan Food

Spróbujcie też tego! :)