Kurczak tikka masala

by Na Pałeczkach
kurczak tikka masala
Chyba każdy z nas w którymś momencie życia zetknął się z potrawą o nazwie tikka masala. Serwowana w prawie każdej indyjskiej restauracji, jest chyba jednym z najpopularniejszych dań z nią kojarzonych. Nie należy się dziwić, bo któż mógłby się oprzeć kurczakowi przygotowywanemu w aromatycznym sosie na bazie pomidorów.. Jednak wbrew pozorom potrawa ta nie jest ani tradycyjnym przepisem prosto z Indii, ani też tak naprawdę nie narodziła się w tym kraju. Przez niektórych uznawana jest ona bowiem za narodowe danie Wielkiej Brytanii. Dokładnie tak :)
Tikka masala to potrawa, która składa się z uprzednio marynowanych oraz smażonych (najlepiej w piecu tandoor) filetów z kurczaka zatopionych w pełnym przypraw sosie. I pomimo tego, że jej początki datuje się na lata 50, to uprzednio przygotowywane kawałki kurczaka są o wiele starszym „wynalazkiem” pewnego władcy, który okropnie bał się zakrztuszenia kawałkami kości. Polecił więc swoim kucharzom, aby przed podawaniem mięsa z kurczaka wcześniej odkroić je od kości i dopiero wtedy smażyć. Dla nas ciekawsza jest historia wyjaśniająca genezę sosu, w którym kurczak jest zatopiony. Podobno pewnego dnia klient nie był zadowolony z potrawy jaką mu zaserwowano w jednej z indyjskich restauracji. Dokładniej, narzekał, że jest ona zbyt sucha. Zniesmaczony kucharz postanowił więc dorzucić do niej puszkę zupy pomidorowej firmy Campbell, szczyptę przypadkowych przypraw oraz całość zwieńczyć odrobiną jogurtu :) Jest to więc przykład jak inwencja w kuchni może przyczynić się do powstania niezwykłych potraw.
Jeżeli nie macie akurat ochoty spędzić w kuchni więcej czasu, sam marynowany kurczak jest już dostatecznie dobrą opcją na obiad – w takim wypadku kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i w ten sposób pieczemy w piekarniku lub grillujemy. My jednak jak zwykle polecamy trochę więcej poświęcenia i obiecujemy, że nie pożałujecie :) 
Do podania polecamy oczywiście czosnkowe chlebki naan lub też inne dostępne na blogu indyjskie chlebki – paratha lub chapati. Nie zapomnijcie też o ryżu :)
kurczak tikka masala
kurczak tikka masala
kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala • चिकन टिक्का मसाला

Chyba każdy z nas w którymś momencie życia zetknął się z potrawą o nazwie tikka masala. Serwowana w prawie każdej indyjskiej restauracji,… Indie Kurczak tikka masala European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

na kurczaka:
250 g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1/2  łyżka czosnku, posiekanego
sok z limonki
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki jogurtu

na sos:
3 łyżki oleju
2 łyżeczki czosnku, posiekanego
2 łyżeczki imbiru, obranego i startego
1 cebula, drobno posiekana
1 pomidor, posiekany
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2  łyżeczki pieprzu cayenne
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 i 1/2 łyżeczki cukru
kawałek laski cynamonu
2 łyżki masła
sok z połowy limonki
65 ml śmietanki 30%
2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE

Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania kurczaka - umyte piersi kroimy na około 2 cm kawałki. Pozostałą część składników łączymy w misce i dorzucamy kurczaka. Marynujemy w lodówce przez co najmniej godzinę (czas można wydłużyć do 1 dnia). Po tym czasie kawałki kurczaka nabijamy na patyczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku  (dla leniwych: można pominąć nabijanie na patyczki i po prostu wyłożyć mięso na papierze ^^). Po upływie 7 minut przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 7, aż mięso będzie gotowe.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim czosnek, imbir oraz cebulę. Kiedy delikatnie zbrązowieją zmniejszamy ogień i dorzucamy posiekanego pomidora. Zakrywamy i gotujemy pod przykryciem aż pomidor zmięknie i ładnie połączy się z resztą składników. Dodajemy ziarna kuminu, kolendrę, słodką paprykę, pieprz cayenne, sól, czarny pieprz i cukier i dokładnie mieszamy, smażąc jeszcze chwilę. Tak powstałą mieszankę mielimy na pastę w blenderze i z powrotem przenosimy do garnka. Do gotowej masali dodajemy cynamon, masło, sok z limonki, śmietankę oraz wodę. Doprowadzamy do wrzenia na wysokim ogniu, a następnie zmniejszamy, dorzucając wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Gotujemy razem przez około 5 minut.

Podajemy z ryżem lub wybranymi chlebkami indyjskimi (np. czosnkowymi chlebkami naan, chapati z kuminem lub paratha)

przepis pochodzi z książki „Entice With Spice: Easy Indian Recipes for Busy People”

Spróbujcie też tego! :)