• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Syczuański makaron na zimno

      Smażony makaron szanghajski

      Rolada z hōjicha

      Nocna owsianka z matcha

      Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe

      Korzenne ciasteczka z kinako

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Shio rāmen

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Smażone szalotki oraz olej szalotkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Tofu bao – parowane bułeczki bao z tofu

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Mỡ hành – olej z zielonej cebulki

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Łosoś teriyaki

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Tan tan men

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Baechu kimchi – klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Karē pan – bułeczki z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Karē udon – udon z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Pierożki wonton z grzybami

      Beoseot chamkkae tang – zupa grzybowa z tahini

      Kinoko nabe – nabe z grzybami

      Dubu Jeon – tofu z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Shio rāmen

      Tan tan men

      Syczuański makaron na zimno

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimbap

      Katsudon

      Omuraisu – japoński omlet z ryżem

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Agedashi tofu – smażone tofu w dashi

      Mapo tofu

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Syczuański makaron na zimno

      Smażony makaron szanghajski

      Rolada z hōjicha

      Nocna owsianka z matcha

      Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe

      Korzenne ciasteczka z kinako

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Shio rāmen

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Smażone szalotki oraz olej szalotkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Tofu bao – parowane bułeczki bao z tofu

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Mỡ hành – olej z zielonej cebulki

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Łosoś teriyaki

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Tan tan men

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Baechu kimchi – klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Karē pan – bułeczki z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Karē udon – udon z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Pierożki wonton z grzybami

      Beoseot chamkkae tang – zupa grzybowa z tahini

      Kinoko nabe – nabe z grzybami

      Dubu Jeon – tofu z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Shio rāmen

      Tan tan men

      Syczuański makaron na zimno

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimbap

      Katsudon

      Omuraisu – japoński omlet z ryżem

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Agedashi tofu – smażone tofu w dashi

      Mapo tofu

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
MakaronyMięsoRyby i owoce morzaTajwanZupy

Dan zai mian – makaron dan zai

Marzec 2, 2017
dan zai mian
Jakiś czas temu przypominałyśmy się z Wam na Facebooku z pewną wyjątkową zupą z Tajwanu, która – nie będziemy tu oszukiwać – bardzo przypadła nam do gustu ;) Tym bardziej jest nam więc wstyd, że kuchnia tajwańska nie gościła u nas od praktycznie roku… Dziś jednak się poprawiamy i przedstawiamy Wam kolejny przepis z tamtych rejonów – makaron dan zai. Jest on tym bardziej niezwykły, że właściwie potraktować go można jako dwa przepisy w jednym – sos mięsny oryginalnie podawany jest bowiem z miską ryżu i traktuje się go jako zupełnie oddzielny i pełnoprawny obiad. Decydując się więc na tę, niestety, dosyć czasochłonną potrawę macie przynajmniej z głowy obiad na następny dzień – same plusy :) 
Dan zai mian (擔仔麵)  to potrawa składająca się z makaronu, prostego aczkolwiek aromatycznego bulionu oraz dodatków w postaci wspomnianego już sosu oraz krewetek. Stworzona została przez rybaka, który w jakiś sposób musiał przeżyć cięższe dla jego profesji miesiące od lipca do września, podczas których warunki pogodowe nie pozwalały mu na połowy. Przygotowywał więc tę prostą potrawę i sprzedawał ją na ulicach Tajwanu zapewniając sobie tym samym środki do życia. Nie wiemy niestety, czy były one wystarczające, ale jego pomysł szybko się przyjął i dziś dosyć skutecznie cieszyć może nasze podniebienia :) 
Ponieważ zarówno sos mięsny jak i bulion gotują się około 2 godziny, polecamy wykonanie ich w miarę równocześnie. Ostatni etap przygotowywania dan zai mian jest już bardzo prosty, jeśli posiadacie już te dwie podstawy.
dan zai mian
dan zai mian

Dan zai mian • makaron dan zai • 擔仔麵

Drukuj

SKŁADNIKI

na bulion:
1 łyżka oleju
około 1 cm kawałek imbiru, posiekany w zapałki
2 ząbki czosnku
1-2 całe zielone cebulki
0,5 kg kości wieprzowych na rosół
ok. 2 litry wody
6 dużych krewetek, nie obranych

na sos mięsny:
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
500 g mielonej wieprzowiny
1/4 kubka smażonych szalotek (przepis znajdziecie tutaj)
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
0,5 kubka wina ryżowego
2 kubki wody
0,5 kubka jasnego sosu sojowego
1/4 kubka ciemnego sosu sojowego

na zupę:
dwie porcje makaronu chow mein
ok. 0,5 kubka sosu mięsnego
1 ząbek czosnku
ocet czarny do smaku
zielona cebulka

PRZYGOTOWANIE

By przyrządzić sos mięsny na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, a następnie smażymy na nim czosnek, cały czas mieszając. Dorzucamy mięso i starając się je rozdrobnić smażymy aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodajemy smażone szalotki, cukier oraz przyprawę 5 smaków i gotujemy razem aż do rozpuszczenia cukru. Dolewamy wino ryżowe i pozwalamy się mu wygotować przez około pół minuty. Całość zalewamy wodą i obydwoma rodzajami sosów sojowych. Pozwalamy aby nasz sos się zagotował i redukujemy moc gazu do niskiej. Zakrywamy i gotujemy delikatnie aż do zgęstnienia sosu, najlepiej 1-2 godziny.

Aby przygotować bulion rozgrzewamy olej w garnku na średnim ogniu i smażymy na nim imbir, delikatnie rozgniecione ząbki czosnku oraz zieloną cebulkę. Po około minucie dorzucamy kości wieprzowe i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie pozbywamy się szumowin i gotujemy co najmniej 2 godziny na małym ogniu, bez pokrywki. Po tym czasie odcedzamy i zabieramy się za przygotowanie bazy do naszej potrawy.

Krewetki obieramy, zostawiając ogonki. Głowy oraz pancerzyki wrzucamy do garnka, a następnie zalewamy 3 kubkami bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy około 30 minut, nie przykrywając garnka. Tak przygotowaną zupę odcedzamy, wyrzucamy pancerzyki krewetek i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego bulionu wrzucamy krewetki i gotujemy je około 2 minuty. Następnie je wyciągamy – będą nam potrzebne na sam koniec.

Gdy mamy już przygotowany sos mięsny oraz bazę do zupy, zabieramy się za gotowanie makaronu – robimy to oczywiście zgodnie z instrukcja na opakowaniu :)

Makaron rozdzielamy do miseczek, zalewamy ciepłym bulionem, na wierzch kładziemy sporą porcję aromatycznego sosu mięsnego oraz troszkę posiekanego czosnku. Na sam koniec dokładamy krewetkę i polewamy niewielką ilością octu oraz posypujemy zieloną cebulką. Smacznego!

przepis pochodzi z książki „The Food of Taiwan: Recipes from the Beautiful Island„
chow meinczarny ocetkrewetkimakaronmięsomięso mielonesmażone szalotkiwieprzowina
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Nikujaga
Kolejny post
Yangnyeom tongdak – koreański smażony kurczak

Spróbujcie też tego! :)

Kardamonowy kurczak w mleku kokosowym

Niu rou mian – zupa z wołowiną

Nikujaga

Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

Bibim guksu – ostry makaron na zimno

Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

Gan bian si ji dou – syczuańska zielona...

Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

Bulgogi – grillowana wołowina

Kurczak Gong Bao

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę