Dan zai mian

18:47

zupa

Jakiś czas temu przypominałyśmy się z Wam na Facebooku z pewną wyjątkową zupą z Tajwanu (klik!), która - nie będziemy tu oszukiwać - bardzo przypadła nam do gustu ;) Tym bardziej jest nam więc wstyd, że kuchnia tajwańska nie gościła u nas od praktycznie roku... Dziś jednak się poprawiamy i przedstawiamy Wam kolejny przepis z tamtych rejonów. Jest on tym bardziej niezwykły, że właściwie potraktować go można jako dwa przepisy w jednym - sos mięsny oryginalnie podawany jest bowiem z miską ryżu i traktuje się go jako zupełnie oddzielny i pełnoprawny obiad. Decydując się więc na tę, niestety, dosyć czasochłonną potrawę macie przynajmniej z głowy obiad na następny dzień - same plusy :) 

Dan zai mian (擔仔麵)  to potrawa składająca się z makaronu, prostego aczkolwiek aromatycznego bulionu oraz dodatków w postaci wspomnianego już sosu oraz krewetek. Stworzona została przez rybaka, który w jakiś sposób musiał przeżyć cięższe dla jego profesji miesiące od lipca do września, podczas których warunki pogodowe nie pozwalały mu na połowy. Przygotowywał więc tę prostą potrawę i sprzedawał ją na ulicach Tajwanu zapewniając sobie tym samym środki do życia. Nie wiemy niestety, czy były one wystarczające, ale jego pomysł szybko się przyjął i dziś dosyć skutecznie cieszyć może nasze podniebienia :) 

Ponieważ zarówno sos mięsny jak i bulion gotują się około 2 godziny, polecamy wykonanie ich w miarę równocześnie. Ostatni etap przygotowywania dan zai mian jest już bardzo prosty, jeśli posiadacie już te dwie podstawy.

zupa

Dan zai mian
擔仔麵
na 3 osoby

na bulion:
1 łyżka oleju
około 1 cm kawałek imbiru, posiekany w zapałki
2 ząbki czosnku
1-2 całe zielone cebulki
0,5 kg kości wieprzowych na rosół
ok. 2 litry wody
6 dużych krewetek, nie obranych

na sos mięsny:
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
500 g mielonej wieprzowiny
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
0,5 kubka wina ryżowego
2 kubki wody
0,5 kubka jasnego sosu sojowego
1/4 kubka ciemnego sosu sojowego

na zupę:
dwie porcje makaronu chow mein
ok. 0,5 kubka sosu mięsnego
1 ząbek czosnku
ocet czarny do smaku
zielona cebulka

zupa

zupa

By przyrządzić sos mięsny na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu, a następnie smażymy na nim czosnek, cały czas mieszając. Dorzucamy mięso i starając się je rozdrobnić smażymy aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodajemy smażone szalotki, cukier oraz przyprawę 5 smaków i gotujemy razem aż do rozpuszczenia cukru. Dolewamy wino ryżowe i pozwalamy się mu wygotować przez około pół minuty. Całość zalewamy wodą i obydwoma rodzajami sosów sojowych. Pozwalamy aby nasz sos się zagotował i redukujemy moc gazu do niskiej. Zakrywamy i gotujemy delikatnie aż do zgęstnienia sosu, najlepiej 1-2 godziny.

Aby przygotować bulion rozgrzewamy olej w garnku na średnim ogniu i smażymy na nim imbir, delikatnie rozgniecione ząbki czosnku oraz zieloną cebulkę. Po około minucie dorzucamy kości wieprzowe i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie pozbywamy się szumowin i gotujemy co najmniej 2 godziny na małym ogniu, bez pokrywki. Po tym czasie odcedzamy i zabieramy się za przygotowanie bazy do naszej potrawy.

Krewetki obieramy, zostawiając ogonki. Głowy oraz pancerzyki wrzucamy do garnka, a następnie zalewamy 3 kubkami bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy około 30 minut, nie przykrywając garnka. Tak przygotowaną zupę odcedzamy, wyrzucamy pancerzyki krewetek i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego bulionu wrzucamy krewetki i gotujemy je około 2 minuty. Następnie je wyciągamy - będą nam potrzebne na sam koniec. 

Gdy mamy już przygotowany sos mięsny oraz bazę do zupy, zabieramy się za gotowanie makaronu - robimy to oczywiście zgodnie z instrukcja na opakowaniu :) 

Makaron rozdzielamy do miseczek, zalewamy ciepłym bulionem, na wierzch kładziemy sporą porcję aromatycznego sosu mięsnego oraz troszkę posiekanego czosnku. Na sam koniec dokładamy krewetkę i polewamy niewielką ilością octu oraz posypujemy zieloną cebulką. Smacznego!

zupa

przepis pochodzi z książki "The Food of Taiwan: Recipes from the Beautiful Island"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze