• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Syczuański makaron na zimno

      Smażony makaron szanghajski

      Rolada z hōjicha

      Nocna owsianka z matcha

      Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe

      Korzenne ciasteczka z kinako

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Shio rāmen

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Smażone szalotki oraz olej szalotkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Tofu bao – parowane bułeczki bao z tofu

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Mỡ hành – olej z zielonej cebulki

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Łosoś teriyaki

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Tan tan men

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Baechu kimchi – klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Karē pan – bułeczki z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Karē udon – udon z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Pierożki wonton z grzybami

      Beoseot chamkkae tang – zupa grzybowa z tahini

      Kinoko nabe – nabe z grzybami

      Dubu Jeon – tofu z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Shio rāmen

      Tan tan men

      Syczuański makaron na zimno

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimbap

      Katsudon

      Omuraisu – japoński omlet z ryżem

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Agedashi tofu – smażone tofu w dashi

      Mapo tofu

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Syczuański makaron na zimno

      Smażony makaron szanghajski

      Rolada z hōjicha

      Nocna owsianka z matcha

      Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe

      Korzenne ciasteczka z kinako

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Shio rāmen

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Smażone szalotki oraz olej szalotkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Tofu bao – parowane bułeczki bao z tofu

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Mỡ hành – olej z zielonej cebulki

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Łosoś teriyaki

      Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Tan tan men

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Baechu kimchi – klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Karē pan – bułeczki z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Karē udon – udon z curry

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Pierożki wonton z grzybami

      Beoseot chamkkae tang – zupa grzybowa z tahini

      Kinoko nabe – nabe z grzybami

      Dubu Jeon – tofu z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Maejakgwa – koreańskie faworki

      Shio rāmen

      Tan tan men

      Syczuański makaron na zimno

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Dakgaejang – pikantna zupa z kurczakiem

      Shio rāmen

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Kimbap

      Katsudon

      Omuraisu – japoński omlet z ryżem

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Agedashi tofu – smażone tofu w dashi

      Mapo tofu

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Ciasteczka z kwiatami wiśni

      Rolada z hōjicha

      Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
PrzetworyWarzywaWietnam

Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

Styczeń 23, 2016
pikle z rzodkwi i marchwi
Dzisiaj przedstawiamy Wam mały dodatek potrzebny do wietnamskich bánh mì, który oczywiście może sprawdzić się również jako małe urozmaicenie innych potraw. Pikle z rzodkwi i marchwi dodają dodatkowej chrupkości i świeżości oraz świetnie łagodzą smak :)
Geneza jest dosyć prosta – kiedy Francuzi opuścili Wietnam sprowadzanie oryginalnych produktów było zbyt drogie dla większości ludzi. Szybko wymyślono więc sposób na ich zastąpienie łatwo dostępnymi w kraju składnikami – w ten sposób powstał ten przepyszny dodatek. Podobno w samym Wietnamie marchew dodawana jest bardziej jako dodatek kolorystyczny, podczas gdy na przykład w naszych rejonach stawia się właśnie na nią, ze względu na mniejsze koszty. Najlepiej jednak wyważyć proporcje i dodać mniej więcej taką samą ilość poszczególnych warzyw :) 
Gdy już wykonacie nasz przepis polecamy wypróbowanie go z bánh mì z tofu oraz bánh mì z drobiowymi mielonymi pulpecikami :)
pikle z rzodkwi i marchwi
pikle z rzodkwi i marchwi

Đồ chua • pikle z rzodkwi i marchwi

Drukuj
Porcje: ok. 0,5 l słoik

SKŁADNIKI

1 cebula
1,5 łyżeczki soli
1/2 – 3/4 kubka białego octu (najlepiej ryżowego)
2 małe marchewki
1 mniejsza biała rzodkiew
1,5 łyżki cukru
woda

PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w piórka, posypujemy 1 łyżeczką soli i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odsączamy ją i opłukujemy. Odstawiamy do przeschnięcia.
Pozostałą ilość soli rozpuszczamy w occie. Marchew oraz rzodkiew kroimy w julienne i umieszczamy w miseczce. Posypujemy warzywa cukrem i zalewamy uprzednio posolonym octem. Odstawiamy na 15 min.
Warzywa odsączamy z zalewy zachowując jak największą ilość płynu. Dodajemy do nich cebulę i całość umieszczamy w słoiczkach, które następnie zalewamy pozostałym płynem (jeśli macie więcej niż jeden słoiczek to rozdzielcie go równo pomiędzy wszystkie). Dolewamy wodę tak, by przykryła warzywa. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
Najlepiej zostawić je na 4 dni – wtedy smak jest najlepszy. Tak awaryjnie i na szybko powinna wystarczyć godzina :)
przepis pochodzi z książki „Banh Mi: 75 Banh Mi Recipes for Authentic and Delicious Vietnamese Sandwiches”
piklepodstawywarzywa
1 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Chapati z kuminem i skórką pomarańczy
Kolejny post
Bánh mì z pikantnym tofu i bakłażanem

Spróbujcie też tego! :)

Yachae juk – owsianka ryżowa z warzywami

Bánh mì z pikantnym tofu i bakłażanem

Myeolchi yuksu – koreański bulion z anchois

Kinako – mąka sojowa

Chhena – indyjski ser

Awase dashi – japoński bulion rybny

Jomi Ganjang – słodka baza z sosu sojowego

Spring rolls z marynowaną wołowiną

Kimbap

Chikin mu – marynowana rzodkiew

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę