Đồ chua

17:16

pikle

Dzisiaj przedstawiamy Wam mały dodatek potrzebny do wietnamskich bánh mì, który oczywiście może sprawdzić się również jako małe urozmaicenie innych potraw. Pikle dodają dodatkowej chrupkości i świeżości oraz świetnie łagodzą smak :)

Geneza jest dosyć prosta - kiedy Francuzi opuścili Wietnam sprowadzanie oryginalnych produktów było zbyt drogie dla większości ludzi. Szybko wymyślono więc sposób na ich zastąpienie łatwo dostępnymi w kraju składnikami - w ten sposób powstał ten przepyszny dodatek. Podobno w samym Wietnamie marchew dodawana jest bardziej jako dodatek kolorystyczny, podczas gdy na przykład w naszych rejonach stawia się właśnie na nią, ze względu na mniejsze koszty. Najlepiej jednak wyważyć proporcje i dodać mniej więcej taką samą ilość poszczególnych warzyw :) 

Đồ chua
Pikle z rzodkwi i marchwi
na ok. 0,5l słoik

1 cebula
1,5 łyżeczki soli
1/2 - 3/4 kubka białego octu (najlepiej ryżowego)
2 małe marchewki
1 mniejsza biała rzodkiew
1,5 łyżki cukru
woda

pikle

Cebulę kroimy w piórka, posypujemy 1 łyżeczką soli i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odsączamy ją i opłukujemy. Odstawiamy do przeschnięcia.

Pozostałą ilość soli rozpuszczamy w occie. Marchew oraz rzodkiew kroimy w julienne i umieszczamy w miseczce. Posypujemy warzywa cukrem i zalewamy uprzednio posolonym octem. Odstawiamy na 15 min. 

Warzywa odsączamy z zalewy zachowując jak największą ilość płynu. Dodajemy do nich cebulę i całość umieszczamy w słoiczkach, które następnie zalewamy pozostałym płynem (jeśli macie więcej niż jeden słoiczek to rozdzielcie go równo pomiędzy wszystkie). Dolewamy wodę tak, by przykryła warzywa. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do lodówki. 

Najlepiej zostawić je na 4 dni - wtedy smak jest najlepszy. Tak awaryjnie i na szybko powinna wystarczyć godzina :)

pikle

przepis pochodzi z książki "Banh Mi: 75 Banh Mi Recipes for Authentic and Delicious Vietnamese Sandwiches"

Spróbujcie też tego! :)

1 komentarze

  1. Fajnie, że w Waszym menu znalazło się toru. Szklanka tofu to dzienne zapotrzebowanie człowieka w wapń, co dla kobiet jest bardzo ważną sprawą.

    OdpowiedzUsuń