Brownie z miso

13:08


Nie należymy do osób, które na widok tabliczki czekolady nie mogą się powstrzymać od jej zjedzenia i nigdy jakoś specjalnie entuzjastycznie nie reagowałyśmy na słowo „brownie“. Dodatkowo trochę obawiałyśmy się, że ciasto może nam po prostu nie wyjść gdyż (niestety) uważamy, że cukiernikami nigdy nie zostaniemy ;) 

W przepisie zaintrygował nas jednak jeden ze składników, który jest użyty, a mianowicie znana już Wam z jednego z naszych poprzednich przepisów (klik!)... pasta miso. Jak widać nadaje się ona również do tworzenia słodkości :) Wbrew pozorom dodała ona bardzo ciekawego aromatu oraz gęstości ciastu. Delikatna słoność cudownie współgrała z mocno czekoladowym charakterem wypieku. Nie nazwiemy siebie jeszcze maniaczkami brownie, ale z pewnością z przyjemnością wrócimy do tego wyjątkowego przepisu :) Naprawdę polecamy!


Brownie z miso
na 1 blachę 25x25

200g gorzkiej czekolady 70%
200g niesolonego masła
3 łyżki + 1 łyżeczka białej pasty miso
1 kubek + 2 łyżki cukru pudru
5 łyżek mąki
8 łyżeczek kakao
4 duże jajka


Zanim zaczniemy - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Roztapiamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i dodajemy pastę miso - dokładnie mieszamy wszystkie składniki. W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz kakao. Stopniowo dodajemy suche składniki do roztopionej czekolady. Zdejmujemy z ognia i po kolei wbijamy jajka, dokładnie łącząc je z masą.

Do posmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego ^^



przepis pochodzi z książki "Kyotofu: Uniquely Delicious Japanese Desserts"


Prezenty na Mikołajki II

Spróbujcie też tego! :)

10 komentarze

  1. Jak na nie patrze to mam wrażenie, że czuje jak pięknie pachnie. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za komentarz i potwierdzamy - pachnie pięknie ;)

      Usuń
  2. pięknie i pysznie! :) Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i cała przyjemność po naszej stronie :) Pozdrawiamy ciepło!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. nieskromnie napiszemy - takie właśnie są ;-)

      Usuń
  4. Uwielbiam wypieki czekoladowe szczególnie brownie :) Od samego patrzenia poprawia mi się humor i oczywiście rośnie apetyt by skubnąć kawałek :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że trafiłyśmy w Twoje smaki :) no i że poprawiłyśmy humor ^^ dziękujemy i pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Dziewczyny, pierwsza klasa. Absolutnie do wypróbowania :) Do tej pory miso u mnie jako zupa lub pyszna marynata do łososi/ kuraka, ale ciacho? Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Nas też ten przepis zaintrygował, a sam efekt przerósł nasze oczekiwania - naprawdę polecamy :)

      Usuń