Brownie z miso

by Na Pałeczkach
brownie z miso
Nie należymy do osób, które na widok tabliczki czekolady nie mogą się powstrzymać od jej zjedzenia i nigdy jakoś specjalnie entuzjastycznie nie reagowałyśmy na słowo „brownie“. Dodatkowo trochę obawiałyśmy się, że ciasto może nam po prostu nie wyjść gdyż (niestety) uważamy, że cukiernikami nigdy nie zostaniemy ;) W przepisie zaintrygował nas jednak jeden ze składników, który jest użyty, a mianowicie znana już Wam z jednego z naszych poprzednich przepisów… pasta miso. Tym sposobem na blogu ląduje brownie z miso :)
brownie z miso
Jak widać pasta miso nadaje się również do tworzenia słodkości :) Wbrew pozorom dodała ona bardzo ciekawego aromatu oraz gęstości ciastu. Delikatna słoność cudownie współgrała z mocno czekoladowym charakterem wypieku. Nie nazwiemy siebie jeszcze maniaczkami brownie, ale z pewnością z przyjemnością wrócimy do tego wyjątkowego przepisu :) 
Naprawdę polecamy! 
No i zapraszamy na nasze drugie brownie – tym razem z dodatkiem naszego ukochanego kardamonu! ^^
brownie z miso
brownie z miso
brownie z miso

Brownie z miso

Nie należymy do osób, które na widok tabliczki czekolady nie mogą się powstrzymać od jej zjedzenia i nigdy jakoś specjalnie entuzjastycznie nie… Fusion Brownie z miso European Drukuj
Porcje: blacha 25x25
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

200g gorzkiej czekolady 70%
200g niesolonego masła
3 łyżki + 1 łyżeczka białej pasty miso
1 kubek + 2 łyżki cukru pudru
5 łyżek mąki
8 łyżeczek kakao
4 duże jajka

PRZYGOTOWANIE

Zanim zaczniemy - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Roztapiamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i dodajemy pastę miso - dokładnie mieszamy wszystkie składniki. W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz kakao. Stopniowo dodajemy suche składniki do roztopionej czekolady. Zdejmujemy z ognia i po kolei wbijamy jajka, dokładnie łącząc je z masą.

Do posmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego ^^

przepis pochodzi z książki „Kyotofu: Uniquely Delicious Japanese Desserts”
Prezenty na Mikołajki II

Spróbujcie też tego! :)